BarakFutur: het snoepwinkeltje van Nelly

Na heel wat aandringen, kon Maurice zijn eigen schoonmoeder op de foto vastleggen. (Foto MD)
Redactie KW

Vijftien kleine verhalen kwamen bij amateurfotografen terecht, die onder leiding van Karel Waignein de uitdaging aangingen om door de lens van hun fototoestel de verhalen te verbeelden. Om deze verhalen levend te houden verschijnt er sinds 12 januari wekelijks een verhaal in deze krant. Dit natuurlijk gekoppeld aan de foto die speciaal voor BarakFutur werd gemaakt.

“Wij gingen als kind vaak naar het snoepwinkelke van Nelly. Nelly was een dame op leeftijd. Ze ‘dartelde’ zoals men zegt niet meer zoals vroeger. Dat wist iedereen. Als je eenmaal binnen was, kon je zeker twee spekken in uw jaszak steken voordat ze van van achter tot in de winkel verscheen.” (VD)

Maurice Debusschere (°1951) woont al zijn hele leven in Menen. Hij begon ooit aan fotografie omdat hij dacht dat dit een makkelijk medium was. Richten en een klik op de knop en voilà, de foto is klaar! Natuurlijk bleek algauw dat er toch veel meer bij kwam kijken en dat dit eigenlijk ook boeiend en interessant was.

Maurice startte met zijn hobby in het analoge tijdperk. Hij ontplooide zijn talent pas met de opkomst van de digitale camera’s rond 1999. In 2011 werd hij leerling fotografie aan de Kunstacademie om zijn talent nog verder te bij te schaven. Hij heeft intussen een website en een weblog. Daar noemt hij zichzelf ‘De Lichtpakker’. Hij geniet van wandelingen met zijn camera in een rustig landschap. Vaak fotografeert hij landschappen. “Dat doe ik het liefst. Maar ik fotografeer ook heel graag architectuur. Ook geniet ik van stadsfotografie en heel soms laat ik me ook eens verleiden tot studiofotografie,” zegt hij.

Maurice heeft een weblog als 'De Lichtpakker'. (MD)
Maurice heeft een weblog als ‘De Lichtpakker’. (MD)

Een kleine veldslag

Bij het korte verhaaltje van de snoepwinkel in De Barakken liep het water Maurice meteen in de mond. Het eerste idee was om een authentiek snoepwinkeltje te vinden. “Dat zou de makkelijkste oplossing geweest zijn. Helaas was daar geen tijd voor.” Uiteindelijk bleek de noodoplossing veel fijner. Hij schreef een scenario uit dat hij stap voor stap heeft uitgewerkt. Naast het snoep kopen, de lekkernijen opstellen en een geïmproviseerde studio bouwen, kreeg hij na heel wat aandringen zijn eigen schoonmoeder op de foto. “Mijn schoonma laat zich niet zo graag fotograferen, dus dat was toch een kleine veldslag,” gniffelt hij. Daarna combineerde hij de foto van haar en het suikergoed. “Het plezierigste van het hele project, is dat ik nu nog altijd snoep van de inhoud van mijn foto,” lacht hij enthousiast.

Maurice woonde al op verscheidene plekken in Menen. Hij werd geboren in Ons Dorp en kwam via de Pont Neuf en de Nieuwe Tuinwijk in de Koekuit terecht. “Eigenlijk is De Barakken de enige buurt in Menen waar ik nog niet gehuisvest was. Maar ik ben de buurt wel enorm genegen. Er wonen daar veel vrienden en familie,” vertelt hij. Wie weet komt hij er uiteindelijk toch nog terecht?

Geïnteresseerd in meer werk van Maurice Debusschere? Neem dan gerust eens een kijkje op zijn website: http://www.studiodelichtpakker.be

BarakFutur is een initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus MZW, in samenwerking met de bewonersgroep De Barakkenaars, de Stads(diensten) Menen, en diverse andere partners die actief zijn binnen de Barakken. BarakFutur komt mede tot stand met de financiële ondersteuning van het stadsbestuur Menen, en de regionale Erfgoedcel ZuidWest.