‘Bar La Gare’ in Kortemark sluit twee dagen eerder na kritiek lokale horeca

Bar La Gare lokt een pak volk naar de Krekemeersen. (Foto Facebook Bar La Gare)
Redactie KW

Oppositiepartij SP.A heeft ernstige bedenkingen bij de privileges die de pop-upbar Bar La Gare volgens hen zou krijgen van het gemeentebestuur. En ook de lokale cafébazen zijn niet blij met de aanwezigheid van de zomerbar in de Krekemeersen. Die ontevredenheid viel niet in dovemansoren, want het team achter Bar La Gare besloot de pop-upbar twee dagen eerder dan voorzien te sluiten. “Om zeker geen klanten af te nemen van de cafés, zullen we op kermiszaterdag en -zondag niet meer openen”, luidt het.

Bar La Gare opende op donderdag 27 juli de deuren in de Krekemeersen en is sindsdien een populaire pleisterplaats voor mensen uit Kortemark en omstreken. Toch is niet iedereen even blij met de aanwezigheid van de zomerse pop-upbar aan het wachtbekken bij het station. Zo heeft SP.A Kortemark bedenkingen bij bepaalde “privileges” die de organisatoren zouden krijgen. En ook de lokale cafébazen zijn niet blij met de populaire concurrent.

Vooral het feit dat de organisatoren van Bar La Gare niks moeten betalen voor het gebruik van het terrein, stoot de lokale SP.A-afdeling tegen de borst. “Ik heb helemaal niks tegen Bar La Gare”, steekt gemeenteraadslid Tim Deweerdt van wal. “Maar marktkramers moeten ook standgeld betalen, net zoals voetbalclubs huur moeten betalen voor het gebruik van de terreinen. Dan lijkt het ons logisch dat wie een commerciële activiteit als een zomerbar runt, ook huur moet betalen. Ze moeten zich van ons uiteraard niet zot betalen, maar het moet eerlijk blijven. Nu krijgen de organisatoren privileges die de lokale horeca-uitbaters niet krijgen, en dat is niet fair.”

Terrasjesweer

Nog volgens Tim Deweerdt zijn de cafébazen niet te spreken over de volgens hen oneerlijke concurrentie. “De cafés begrijpen er niks van”, zegt hij. “De zomer is dé periode waarin mensen naar buiten komen en een terrasje doen. Ook het weekend van de kermis zorgt voor extra inkomsten, maar nu dreigt iedereen naar Bar La Gare te lopen. Kijk, we vinden het heel goed dat er mensen zijn die initiatief nemen, maar het is jammer als anderen er nadeel van ondervinden. Het was beter geweest mocht de gemeente eerst in overleg gegaan zijn met de lokale horeca. Met een eventuele huursom kon iets gedaan worden om die cafés te steunen. Bijvoorbeeld een tombola in de pop-upbar, waarmee je drankbonnen voor de lokale cafés kan winnen.”

Niet eerlijk

Ann Roose van café ‘t Oud Cortemarck in de Pastoor Blanckestraat is alvast geen fan van Bar La Gare. “Al moet ik eerlijk toegeven dat wij er nog geen nadeel van ondervonden, want we waren de voorbije twee weken gesloten wegens vakantie. Ik kan dus niet zeggen of we klanten misgelopen hebben, maar ik denk wel dat we het verschil gaan voelen”, zegt ze.

Dat er overleg moest zijn tussen gemeente en horeca, vindt Ann dan weer niet. “Er moest helemaal niet overlegd worden, die zomerbar had er gewoon nooit mogen komen. Wij moeten zorgen dat we met alles in orde zijn en betalen ons blauw. Willen we iemand om ons te helpen, dan kost dat ook een pak geld. Maar die zomerbar krijgt voor alles zomaar goedkeuring. Je gelooft toch niet dat al die vrijwilligers daar gratis werken? Ik ben alvast niet van plan om er geld tegen te smijten om het volk naar mijn café te lokken. De mensen weten wat ze hier mogen verwachten.”

Geen huur

Bij Patrick Decoene van café Markhove horen we hetzelfde verhaal. “Wij moeten betalen dat we schijten, en zij mogen daar alles”, foetert hij vanuit zijn ziekenhuisbed, waar hij verblijft omwille van een hartkwaal. “Iedereen zegt dat er niks meer te doen is in Kortemark. Maar we kunnen niks doen, want dan moeten we personeel inschrijven en dat is onbetaalbaar. Ik ben nog gepakt geweest voor een madamtje dat kwam helpen in mijn café. Terwijl die zomerbar op zogenaamde vrijwilligers draait. Al die vzw’s mogen alles en steken het geld in hun zakken. En als mijn klanten daar zitten, dan zitten ze niet in mijn café. En het gebeurt, want ik zie het op Facebook.”

Het team achter Bar La Gare, met Philippe Lauwych, Laurent Capoen, Pieter Vanoverschelde, Didier Meesschaert, Nico Baertsoen, Inge Ernest en Steven Haeghebaert. (Foto Coghe)
Het team achter Bar La Gare, met Philippe Lauwych, Laurent Capoen, Pieter Vanoverschelde, Didier Meesschaert, Nico Baertsoen, Inge Ernest en Steven Haeghebaert. (Foto Coghe)© Foto Coghe

Burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) begrijpt de bezorgdheid, maar steunt ook de pop-upbar. “Het klopt dat we in eerste instantie geen huur gevraagd hebben”, zegt hij. “Toen die mensen toestemming vroegen voor een zomerbar, wisten we als gemeente nog niet wat dat zou geven. We wilden het initiatief aanmoedigen en mensen die iets dúrven ondernemen, ondersteunen. Dat kadert ook in de recreatie die we met het gemeentebestuur willen creëren rond het wachtbekken. De zone waar de pop-upbar gevestigd is, is trouwens voorzien voor horeca.”

“Door dergelijke initiatieven aan te moedigen, hebben we met Dreambeats en Irie Vibes twee mooie festivals en nu dus ook een zomerbar. Uiteraard gaan we Bar La Gare nadien evalueren en volgend jaar misschien wél een vergoeding vragen. Maar voor deze eerste editie wilden we de initiatiefnemers niet tegenhouden met een te hoge huurprijs.”

Wél betaald personeel

Bij Bar La Gare zelf zitten ze verveeld met de commotie. “We begrijpen dat de cafés niet gelukkig zijn, maar anderzijds lokken we met onze bar volk naar Kortemark dat er anders niet zou komen”, luidt het. “Zo vernamen we al van frituren dat ze dankzij ons meer klanten hebben. Dat is dan de andere kant van het verhaal. Maar om de lokale horeca niet tegen de borst te stoten, hebben we besloten Bar La Gare twee dagen eerder dan voorzien te sluiten. Vrijdag 25 augustus wordt nu onze laatste avond, in plaats van de zondag. Zo moeten de cafébazen niet vrezen dat we hun klanten zullen weglokken op kermiszaterdag- en zondag. Tot slot willen we nog meegeven dat onze pop-upbar heus niet alleen op vrijwilligers draait. Op drukke avonden huren we telkens 10 à 15 flexijobbers en jobstudenten in, die we uiteraard moeten betalen.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier