Ballonvaarder uit Beselare ging boven de Taj Mahal vliegen

Redactie KW

Johan Vander Meiren uit Beselare is net terug van het Taj Balloonfestival in Agra, India.

Vorige week vond in de Indiaase stad Agra voor de tweede keer het Taj Balloonfestival plaats . Agra is de stad van de Taj Mahal, één van de zeven wereldwonderen. Een luchtballon van kledingwinkel Bonafida uit Rollegem-Kapelle ging er ook de lucht in.

“Ballonvaren in India is tot op vandaag behoorlijk uniek”, vertelt Johan. “Het is nog maar de tweede keer dat er ballons varen in deze streek. Bij elke landing stroomde er dan ook een massa kijklustigen toe. Uit het niets doken er makkelijk meer dan 500 mensen op om het vaartuig te bekijken en vast te pakken. Indiërs uit de laagste kaste, die geen Engels praten en niet weten wat een luchtballon is. Indrukwekkend om mee te maken. De leefomstandigheden zijn er nog altijd niet goed. Zowel in de stad als op het platteland is het behelpen zonder riolering en met gebrekkige elektriciteit en dito watervoorzieningen.”

Ballonvaarder uit Beselare ging boven de Taj Mahal vliegen

Om de veiligheid te waarborgen werd elk team vergezeld door een escorte van de politie. “Dat deed men om te vermijden dat de menigte schade zou toebrengen aan de ballons. Elke avond werd de ballon opgezet in de duisternis. De combinatie van de duisternis en de vlammen van de branders maakte er een bijzonder schouwspel van”, aldus nog Johan. “Dagelijks werd er gevaren op een verplichte minimumafstand van 600 meter rond de Taj Mahal bij zonsopgang. Omdat een luchtballon geen stuur, motor of remmen heeft, was deze opdracht geen sinecure. Het Indische ballonbedrijf Sky Waltz organiseerde de meeting en coördineerde elke ochtend de opstijgplaatsen.”

Ballonvaarder uit Beselare ging boven de Taj Mahal vliegen

“Technisch waren de ballonvaarten vrij complex, omdat er de eerste dagen vrij veel wind zat op lage hoogte. Maar doordat alle aanwezige ballonvaarders uitgebreide ervaring hadden, vormde dat geen probleem”, relativeert de Beselarenaar. “Er waren teams uit Nederland, België, de Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittanië, India, Polen en Zwitserland. Ondertussen is ons team terug geland in België en maken we ons op voor het komende seizoen in 2017.”

(FJA – GF)