Bakker uit Deerlijk brengt boek uit

Yves Thomaes en Nathalie De Roo
Redactie KW

Tijdens Broodway 2015, de beurs voor iedereen die actief is in de bakkerijsector, stelde Yves Thomaes (35) uit Deerlijk, samen met twee collega-bakkerijleerkrachten, zijn eerste boek ‘Lekker zonder Allergenen’ voor.

Yves Thomaes had tot dit jaar samen met zijn vrouw Nathalie De Roo (31) een bakkerij in Zwevegem. Nu geeft hij lessen brood, banket en dieetbakkerij aan leerlingen bakkerij in het vijfde, zesde en zevende jaar in Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij zelf oud-leerling is en nu zijn derde schooljaar begon als leerkracht. “Ik heb een passie voor bakken. De school heeft mijn passie nog meer geprikkeld, zodat ik die nu doorgeef met mijn boek.”

Basisrecepten

Yves stelde onlangs zijn boek ‘Lekker zonder allergenen’ voor. Hij deed dat samen met collega’s Frank Deldaele uit Kortrijk die ‘De smaak van brood’ voorstelde en Christophe Declercq die ‘Bakken voor iedereen’ boven de doopvont hield.

Voor Yves is het zijn eerste boek. Hij was er al mee bezig toen hij nog zijn bakkerij had in Zwevegem. “Het kwam door allergieën van kennissen en familieleden die verschillende ingrediënten moeten vermijden. Er zijn meer en meer mensen met allerlei intoleranties en allergieën”, vertelt hij.

Yves goot voor zijn boek zowel brood, kleingebak, hartig gebak, patisserie en ijs in een allergenenvrije vorm, zonder dat het mooie uitzicht en de smaak verloren gingen. Hij deed hiervoor heel wat baktesten. “Ik bakte veel, paste aan en ontdekte nieuwe theorieën. Er komt heel veel bij kijken om te bakken met zo weinig mogelijk ingrediënten die allergenen uitlokken.”

Yves maakte zijn boek voor zoveel mogelijk personen toegankelijk. De Deerlijkenaar benadrukt dat hij met basisrecepten werkte. “Iemand die bijvoorbeeld wel tegen lactose kan, kan die in mijn recepten wel gebruiken. De hoeveelheden blijven dezelfde. Ik geef enkel eenvoudige alternatieven.”

Voor het boek werkt Yves samen met de vzw Time for Lyme. De foto’s zijn van Lennert Deprettere. Stijn Vander Donckt en Christophe Declercq stonden hem bij. Yves bedankt ook de mensen van Ter Groene Poorte voor de kansen die hij kreeg en het gebruik van lokalen.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier