Azzouz Kassmi uit Waregem ziet toekomst somber in voor Marokkaanse jongeren

Azzouz Kassmi met zijn dochtertje Soundous en het zoontje van zijn broer Sobhan. (Foto HDV)
Redactie KW

In het Vrijzinnig Centrum Poincaré in de Stormestraat vindt zondag 11 mei een integratiedebat plaats naar aanleiding van 50 jaar migratie in Waregem. Azzouz Kassmi was 43 jaar geleden een van de eerste Marokkaanse immigranten die in onze stad kwamen wonen en werken.

Azzouz Kassmi, bij de moslimgemeenschap in Waregem beter bekend als voorzitter van de moskee Al Azhar in de Roger Vansteenbruggestraat, woont met zijn echtgenote en zes kinderen het jongste 9, de oudste 29 jaar in de Gustaaf Desmetstraat op het Torenhof. “Mijn eerste huisje betrok ik samen met mijn broer, met wie ik tien jaar samenhokte, in de Kleithoekstraat. De drie landgenoten uit de Bieststraat meegerekend vormden we de eerste Marokkaanse gemeenschap in Waregem. Ik had veel steun aan de pastoor van De Biest (Karel Vandewynckel, red.). Hij hielp me bij de zoektocht naar een ander onderkomen.”

Bekaert Textiles

Azzouz ging als arbeider bij Bekaert Textiles aan de slag, een bedrijf dat hem naar eigen zeggen de kans bood om in Gent een B1-diploma in de textiel te behalen. “Ik werkte er tot ik na 37 jaar met vervroegd pensioen kon. Hier en daar vond ik nog enkele kleinere jobs. Enfin, ik raakte hier zonder enige moeite aan werk. Op dat vlak ziet het er voor de generaties na ons veel minder rooskleurig uit. Twee van mijn kinderen zijn vruchteloos op zoek naar een job, een zoon zelfs al meerdere jaren. De andere zoon heeft een universitair diploma economie en blijft ook al enkele maanden op zijn honger zitten. Ze zien echt wel werk, maar ze krijgen geen kansen. Hun naam, hé. Probeer dan maar eens een huis voor 600 à 700 euro per maand te huren…”

(TVW-foto HD)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver van vrijdag 9 mei

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier