AZ Groeninge hernieuwt kwaliteitslabel voor voedselveiligheid en hygiëne

Het opgetogen team van campus Reepkaai na het behalen van het kwaliteitslabel. © GF
Redactie KW

Campus Reepkaai van het Kortrijkse AZ Groeninge mag opnieuw het Smiley-label uithangen. Dat kwaliteitslabel wordt uitgereikt door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, kortweg FAVV en erkent dat het ziekenhuis voldoet aan alle normen inzake voedselveiligheid en hygiëne. In oktober volgt een gelijkaardige audit op de hoofdcampus Kennedylaan.

AZ Groeninge valt als ziekenhuis onder de categorie grootkeukens in zorginstellingen en tijdens de audit worden zaken gecheckt zoals conformiteit met de verordeningen, de autocontrole en de traceerbaarheid in de voedselketen. Ook infrastructuur en hygiëne wordt onder de loep genomen. Elk jaar opnieuw verstrengen de regels als het om voedselveiligheid gaat. Het is belangrijk dat er gewerkt wordt volgens het kwaliteitshandboek en dat de procedures gerespecteerd worden.

Ook personeel getest

“Het toepassen van de procedures vergemakkelijkt de manier van werken. Als iedereen hieraan meewerkt kunnen we garanderen dat elke stap in het proces goed en correct verloopt”, aldus Arnold Vanhecke, domeinverantwoordelijke catering in het Kortrijkse ziekenhuis. Voor het behalen van het label wordt ook de kennis van het personeel getest. Zo wordt gepeild naar de kennis van het personeel omtrent risicoanalyse en van corrigerende acties bij non-conformiteiten.

“Het Smiley-label is voor ons geen eindpunt: het is iets waar we dagelijks aan werken, een label dat we elke dag opnieuw willen verdienen”, aldus Arnold nog. Het Smiley-label is een herkenbaar label dat bestaat uit een lachend gezicht en een opgestoken duim. Het label wordt driejaarlijks uitgereikt na een uitgebreide audit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier