AZ Damiaan Oostende behaalt internationaal kwaliteitslabel

Kevin Mollet, stafmedewerker PR en communicatie van AZ Damiaan. © foto MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Ziekenhuis AZ Damiaan Oostende haalt als eerste ziekenhuis in Noord-West-Vlaanderen het JCI-kwaliteitslabel.

Bij een ziekenhuisaccreditatie beoordeelt een externe, onafhankelijke organisatie op basis van een aantal maatstaven of normen in welke mate het ziekenhuis kwaliteitsvolle en veilige zorg aanbiedt aan de patiënten. AZ Damiaan koos voor het Amerikaanse Joint Commission International (JCI), dat alle kwaliteitsprocessen onder de loep nam. “AZ Damiaan is bijzonder fier op deze erkenning. De auditoren onderzochten een week alle aspecten van de medische, paramedische en farmaceutische zorg en van de ziekenhuiswerking ten gronde en dit geïnspireerd op de noden van de patiënt”, zegt Kevin Mollet, stafmedewerker PR en communicatie.

Ook gesprekken met medewerkers en stagiairs

“De doorlichting gebeurde heel minutieus. De auditoren spraken niet enkel met artsen en verpleegkundigen, maar ook met medewerkers uit de technische dienst, de transportafdeling, de schoonmaakafdeling en met stagiairs. De voornaamste gesprekken vonden echter plaats met de patiënten zelf. Eén van de auditoren trok op huisbezoek bij een patiënt. Daarnaast werden ook honderden documenten en dossiers doorgelicht, waarbij de auditoren heel strikt controleerden of alles voldoet aan de normen. JCI hecht veel belang aan onder meer de toegankelijkheid en de continuïteit van zorg, het beheer en het gebruik van medicatie, de voorlichting aan de patiënten en hun familie en de rechten die zij genieten, het proces van diagnostiek en behandeling, het operatieve proces, de kwaliteitsverbetering en patiëntveiligheid, de infectiepreventie en de kwalificaties, opleiding en vorming van alle artsen en medewerkers. De auditoren onderzochten ook hoe wij zo patiëntveilig mogelijk de ziekenhuisgebouwen beheren”, klinkt het.

Intens voorbereidingstraject

“Het positieve eindrapport bevestigt dat het kwaliteitssysteem van AZ Damiaan beantwoordt aan de hoge eisen van de auditorganisatie. Dit vergde een intens voorbereidingstraject. Dat ze ook zelf voor ons ziekenhuis zouden kiezen als patiënt, was het mooiste compliment dat de JCI-auditors ons gaven”, aldus nog Kevin Mollet, stafmedewerker PR en communicatie.

(MF – foto MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier