Avelgem: “Ik ben blij dat er elk jaar zoveel volk naar mijn wandeltocht komt”

Kersverse Krak Joost Deseyn met zijn moeder, broer en zussen. (Foto GBA)
Redactie KW

Joost Deseyn is een bekend figuur in Avelgem en omstreken. Zijn beperking weerhoudt hem er niet van om een behoorlijk zelfstandig leven te leiden. Zijn doel is mensen gelukkig te maken en nu maken de mensen hem gelukkig met de titel van Krak van Avelgem…

Joost Deseyn heeft een groot hart voor de mensen. Omgekeerd is hij ook een graag geziene gast. Ondanks zijn beperking leidt hij een tamelijk zelfstandig leven. Hij verplaatst zich met het openbaar vervoer of met zijn fiets. De nominatie als Krak was voor hem een hele eer. “Ik vond het prachtig om deel te nemen en samen met mijn familie en vrienden probeerde ik zoveel mogelijk stemmen te ronselen”, glimlacht hij. Zijn inzet werd beloond en Joost werd dan ook verkozen tot Krak van Avelgem. “Ik ben supergelukkig met mijn overwinning”.

Wandeltochten

Joost is aangesloten bij de Oudenaardse wandelclub Hanske De Krijger en beleeft daar mooie momenten. Als fervent wandelaar stapt hij mee tijdens diverse wandelevenementen. “Ik doe elk jaar de Vierdaagse van de IJzer, Gent by Night, Brugge by Night en Kortrijk by Night en ben daarnaast nog aan te treffen op tal van andere wandeltochten.” Samen met zijn familie en de Kortrijkse Diabetesliga organiseert hij elk jaar een Avelgemse wandeltocht ten voordele van de diabetesliga. “Ik help graag mensen en elk jaar is er veel volk op mijn wandeltocht, ik ben daar fier op.”

Supergelukkig met mijn overwinning

Ook het basketgebeuren in Avelgem kan trouw rekenen op Joost. “Ik volg elke wedstrijd, ook op verplaatsing. Ik woon ook de trainingen bij en help de zaal klaarzetten.”

Boodschappen

Daarnaast vindt hij ook nog tijd voor alleenstaanden en ouderlingen. Ze worden door Joost niet vergeten: hij springt graag eens binnen bij die mensen, maar daar blijft het niet bij. Ook daar laat hij zijn groot hart zien. “Ik doe boodschappen voor die mensen, ga voor hen naar de glascontainer en help met kleine klusjes.” Tweewekelijks trekt hij ook naar het rusthuis om daar zijn bekende bezoekjes af te leggen. “Ze kennen me daar al goed en ik vertel ze graag al het nieuws uit Avelgem.”

Natuur

Vier dagen per week gaat Joost met het openbaar vervoer naar zijn werk, de groendienst van De Waak in Kuurne. Deze instelling zorgt voor werk voor mensen met een beperking. Voor Joost is dit ideaal, hij vertoeft graag in de natuur. “Ook thuis sta ik in voor een nette tuin: kruid wieden, bladeren opruimen en plantjes onderhouden is daar mijn job, mama rekent erop dat dit regelmatig gebeurt”, verklapt hij nog.

(GB)

Vragenrondje

Wat vind je van je overwinning?

“Ik ben daar heel blij mee. Ik dacht niet dat ik het grootste deel van de stemmen achter mijn naam zou krijgen. Ik heb gehoord dat ik veel stemmen heb gekregen, maar ik weet niet hoeveel en dat vind ik wel een beetje jammer”.

Je bent werkelijk door iedereen graag gezien?

“Ik heb inderdaad een groot hart. Mensen helpen zit me in het bloed. Ik heb veel sociale contacten en die bezigheden maken van me een gelukkig mens.”

Je familie is heel belangrijk voor je?

“Ook mijn familie maakt me gelukkig. Ik pleeg dagelijks telefoontjes naar mijn zussen en broer. We hebben een sterke familiale band.” Joost en zijn mama staan er dan ook op om de familie, vrienden en kennissen te bedanken om voor hem te stemmen. “Het doet ons een enorm plezier om onze Joost als Krak van Avelgem te zien”, aldus zijn moeder.

Heb je nog bepaalde doelen voor 2017?

“Ik ga verder doen zoals ik bezig ben, veel wandelen, gaan werken, naar de basket gaan en mijn bezoekjes in Avelgem zeker verder zetten.”

Wat vind je van de gemeente Avelgem?

“Ik ben hier geboren en heb hier altijd gewoond. Ik vind het een plezante gemeente en ook bij de lokale handelaren ga ik regelmatig eens binnen om een klapke te doen. Maar ik ga ook veel weg buiten Avelgem hoor. Al is het met de bus, tram of trein, ik trek mijn plan en geraak overal.” Van Joost kunnen drie dingen gezegd worden: of hij is aan het werk, of hij is op stap, of hij is aan het slapen…

Bio

Privé

Joost (52) woont bij zijn moeder en heeft vier zussen en een broer. Joost leeft met een beperking, maar is een heel zelfstandig en gelukkig.

Opleiding en loopbaan

Hij liep school in het MPI in Oudenaarde, buitengewoon onderwijs in Avelgem en MPI De Watermolen in Heule. Hij is aan de slag bij De Waak Kuurne bij de groendienst.

Vrije tijd

Wandelen is één van de belangrijkste hobby’s, hij is ook medewerker en fervent supporter van de basket in Avelgem. Verder vele bezoekjes brengen aan Avelgemse inwoners.