Autotuners uit Veurne verwezenlijken droom van overleden vriend

Voorzitter Mike Gaytant en Zoë Waeles leidden zondag alles in goede banen. © MVO
Redactie KW

Met het organiseren van een tuningmeeting hebben de leden van de Black Dragonsclub vorige week de droom van hun overleden vriend Björn Vandenbussche verwezenlijkt.

Een vriendengroepje uit regio Veurne met dezelfde passie voor autotuning, verenigde zich in 2007 in een club, de Black Dragons. Meestal sleutelden ze aan hun auto’s in de garage van Björn Vandenbussche, die ook de handige harry was van het team. Björn was een krak in elektronica en mechanica. Toen hij vorig jaar iedereen met verstomming sloeg en uit het leven stapte, knutselden de leden – die meestal ook een eigen gezin hebben intussen – thuis verder. De overgebleven teamleden sloegen de handen in elkaar om de ultieme droom van Björn te realiseren: een Black Dragons-tuningmeeting.

Daarvoor hebben ze twee winters na elkaar geld ingezameld in een kerstchalet op de Veurnse markt zodat ze het evenement zonder sponsors konden organiseren. Dat deden ze afgelopen zondag met alles erop en eraan op de parking van Furnevent. Ze nodigden andere liefhebbers en clubs uit via sociale media, zorgden voor eettentjes en muziek en koppelden er een wedstrijd aan. Voorzitter Mike Gaytant en Zoë Waeles leidden alles in goede banen. De wedstrijddeelnemers konden zich inschrijven voor drie thema’s uit een keuzelijst van 18 categorieën. Om 16 uur kregen de winnaars hun trofee.

Pokémonstijl

Alle deelnemers hebben hun best gedaan om hun auto te restylen en te pimpen met muziekinstallaties, hippe kleuren, spoilers en een chiptuning van de motor. Er was zelfs een Pokémon-getunede auto en de nieuwste rage was de Rat Look, waarbij de auto een opvallende roestlaag krijgt met daarna liefst een behandeling die verder roesten tegengaat.

De prijs voor het mooiste verhaal gaat beslist naar Kristof Colpaert van de Royal Drivers uit Dikkebus. Kristof, in het dagelijkse leven vrachtwagenchauffeur, werkt intussen aan de oprichting van een eigen club. Voor hem betekent tuning niet zoveel mogelijk dure spullen aan je auto hangen. “Het is een hobby om samen te genieten en leute te maken. Dat doen we thuis, maar we helpen elkaar zoveel we kunnen”, vertelt hij vol vuur.

De oude - exclusieve - Volkswagen van Kristof Colpaert.
De oude – exclusieve – Volkswagen van Kristof Colpaert.© MVO

Apetrots is hij op zijn Volkswagen met Rat Look uit 1979. Hij dist het hele verhaal op. “Ik heb de auto gekocht van de eerste eigenaar, een oud dametje uit Koksijde. Nadat haar man overleden was heeft ze er welgeteld één ritje mee gemaakt, want de auto liep al meteen blikschade op en toen bleef hij definitief op stal. Ik wilde hem graag kopen tegen een haalbare prijs. Zo kwamen we tot een akkoord, ik mocht haar wagen hebben voor een betaalbare som op voorwaarde dat ze af en toe een keertje mocht meerijden. Die belofte kom ik nog altijd na. Af en toe pik ik haar op om samen een toertje te doen. Aan het koetswerk heb ik zo goed als niets veranderd, het is ook nog altijd de originele verf – met uitzondering van de roestlaag die ik eraan heb gegeven – inclusief een antiroestbehandeling. Thuis heb ik nog alle originele onderdelen, ook de lichten en de velgen.”

Exclusieve bierbak

Achteraan in de kofferbak heeft Kristof een whiskybar geïnstalleerd met planken. Op het dak prijkt een oud olievat en een exclusieve bak Sixtus-trappist van de abdij van Westvleteren. Ook daar hangt een leuk verhaal aan vast. “Dat zeshoekige olievat vind je bijna nergens meer, want dat werd zo gemaakt omdat het niet zou wegrollen op een boot. Ik heb het bij een boer gekocht voor een prikje. Voor die bak trappist heb ik een paar uur in de abdij doorgebracht. Het schijnt trouwens een hele oude en intussen zeldzame bak te zijn, met dat UPF-label, maar ik vind het gewoon fantastisch voor op mijn auto.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier