Automatische bekeuring voor automobilisten die over busplein in Roeselare rijden

Burgemeester Luc Martens op het busplein aan het station. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Vanaf maandag 16 november zullen automobilisten die over het busplein aan het station van Roeselare rijden, automatisch bekeurd worden. Daar zorgt een camera met nummerplaatherkenning voor.

Het busplein aan de achterkant van het station van Roeselare steekt al enkele jaren in een nieuw kleedje, maar veel automobilisten weten nog steeds niet dat het niet toegankelijk is voor auto’s en andere voertuigen. “Enkel autobussen mogen er zich op begeven”, aldus burgemeester Luc Martens (CD&V). “Om de veiligheid van de voetgangers en fietsers te garanderen en om het busverkeer niet te hinderen, zijn er geen andere voertuigen toegelaten.”

Toch blijven sommige chauffeurs dit verbod negeren. “Ondanks het feit dat enkele verkeersborden de situatie duidelijk onder de aandacht brengen.” Om het verbod nu verder af te dwingen, zal de politiezone Riho een camera met nummerplaatherkenning plaatsen, een zogenaamde ANPR-camera. “Wie vanaf maandag 16 november met de auto over het plein rijdt, krijgt een boete van 55 euro in de bus.”

Een gedoogtermijn is niet voorzien en alle bekeuringen zullen automatisch uitgevoerd worden. “We moeten streng zijn”, aldus korpschef Curd Neyrinck. “Wie het verbod negeert is een gevaar voor voetgangers en fietsers en zorgt ook voor irritatie bij buurtbewoners en chauffeurs die wel correct rijden.”

Dagelijks lappen ongeveer tweehonderd automobilisten het verbod aan hun laars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier