Auto scant op energieverlies in Kortemark

De Thermocar maakt automatisch thermografische foto's. © WVI
Redactie KW

Vooruitstrevende meet- techniek toegepast in de Kortemarkse straten

De buitengevels van enkele honderden Kortemarkse woningen werden onder de loep genomen wat betreft isolatie. Er reed donderdagavond namelijk een auto door de geselecteerde straten om automatisch thermografische foto’s te maken. Zo kunnen energieverliezen via de gevel en deels via het dak gedetecteerd worden.

Het toepassingsgebied van thermografie is enorm breed. Straathermografie (of gevelscan op straatniveau) is een relatief nieuwe meettechniek die meerdere facetten van een woning in beeld brengt, waaronder muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, bouwproblemen zoals vocht,… Via een unieke warmtefoto wordt het energieverlies zichtbaar gemaakt en krijgen inwoners een nieuwe kijk op hun woning.

See2DO!

Binnen het Europees project ‘See2Do!’ onderzoekt de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) voor de gemeenten Kortemark, Lo-Reninge en Oostkamp of thermografie kan worden ingezet als sensibiliserend instrument om burgers meer bewust te maken van de energieverliezen via gevel of dak, met als kers op de taart werk te maken van energierenovatie. Elk huis dat gescand wordt, krijgt een persoonlijk resultaat in de bus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier