Athena was ‘vergeten’ dat MNM op bezoek kwam

Het thema 'samen grenzen verleggen' paste perfect in het kraam van de Okanklas. (Foto EDB)
Redactie KW

Athena, campus Driehofsteden, is niet de Strafste School van radiozender MNM. Maar de leerlingen maakten wel indruk met hun campagne, onder meer door te doen alsof ze de komst van de juryleden woensdag vergeten waren.

De aankomst van de vier juryleden onder leiding van Tom De Cock was woensdagmorgen niet zoals ze het gewoon waren: er was geen versiering, geen joelende tieners die de MNM-auto stonden op te wachten en geen muziek. De juryleden stapten verbouwereerd uit de auto en zagen op de speelplaats enkel een klusjesman aan het werk. Toen ze zich aan hem voorstelden, viel deze uit de lucht en zei hij dat hij van niets wist. Hij stelde voor om het samen eens aan de directeur te vragen.

Pas toen ze de zaal, die vol zat met ‘stille’ leerlingen, binnenkwamen, hadden ze door dat de ‘vergetelheid’ deel uitmaakte van het scenario. “Toen de juryleden binnen waren, werden kraampjes en versieringen naar buiten gebracht en werd alles dat op het dak van de school klaarstond voor het slotmoment rechtgezet”, zegt directeur Frank Derycke.

Filmpje van vluchteling

Het bezoek begon met een filmpje met een getuigenis van een jongen die als 11-jarige vluchteling in Kortrijk aankwam. Hij begon er in de Okanklas op campus Driehofsteden, de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers.

De juryleden moesten onder meer insecten eten in de keukenafdeling. (Foto EDB)
De juryleden moesten onder meer insecten eten in de keukenafdeling. (Foto EDB)

De getuigenis van A., die zijn verhaal liever niet live deed, gaat over een reis die hij maakte van Afghanistan naar België. De jongen was twee jaar onderweg en hij ging door verschillende landen: Pakistan, Iran, Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, weer naar Oostenrijk, Italië en Frankrijk om uiteindelijk in België aan te komen. “Het stuk van Iran tot Turkije ging over de bergen”, vertelde A. “We zaten er met acht of negen mensen in een auto. Van Turkije tot Griekenland ging het over zee met kleine bootjes waar wel 30 mensen in zaten.”

“Nu is hij een TSO-leerling die perfect Nederlands spreekt”, aldus Frank Derycke. “De getuigenis paste ook in het thema van MNM, namelijk ‘samen grenzen verleggen‘. We zijn een school waar de hele wereld samenkomt.”

Standjes

Tom De Cock en zijn ploeg werden door de school geloodst en verschillende verenigingen en instanties die met Athena Driehofsteden samenwerken stelden zich voor. Zo waren er standjes van onder meer Spinrag, OCMW buddywerking, de OK-klas, VDAB, Oxfam Wereldwinkel, Foodact…. Ook de verschillende richtingen die in de school kunnen gevolgd worden, kwamen aan bod. De juryleden kregen een fictieve make-over in de kappersafdeling, moesten ze een baby aankleden bij de richting verzorging en insecten proeven bij de keukenafdeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier