Assisen Bart Van Goethem: verdediging betwist voorbedachtheid

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces van Bart Van Goethem (39) heeft An Govers gepleit dat haar cliënt zijn echtgenote Casandra Baudot (34) niet met voorbedachten rade van het leven beroofde.

De advocate merkte op dat de Oedelemnaar radeloos was omdat hij vreesde zijn kinderen niet meer te zien.

“Beter een bandopnemertje zetten”

Meester Govers hekelde in haar pleidooi de manier waarop Bart Van Goethem tijdens het proces is neergezet. “Het slachtoffer wordt heilig verklaard, hij wordt gedemoniseerd. Niet Barbertje moet hangen, maar Bartje moet hangen.”

Vooral het verslag van de gerechtspsychiater was vernietigend voor de beschuldigde. “Dokter Hellebuyck heb ik nog nooit één positief woord horen spreken over de beschuldigde. Telkens worden dezelfde oneliners afgevuurd. Misschien kunnen we als besparing hier volgende keer gewoon een bandopnemertje zetten.”

Mes om zich te verdedigen tegen halfbroer

Door de burgerlijke partijen werd Van Goethem afgeschilderd als een dominante, bezitterige man. Meester Govers nuanceerde dat beeld door te citeren uit de verklaringen van zijn vorige partners. Ook andere getuigen omschreven de beschuldigde als een liefdevolle vader voor zijn kinderen. “Ik geloof dat die man wel oprecht begaan is met zijn kinderen. Er is ook geen enkel objectief gegeven van geweld binnen het gezin.”

De verdediging betwist niet dat Van Goethem de bedoeling had om Casandra Baudot te doden, maar ontkent dat hij de feiten gepland had. De beschuldigde verklaarde zelf altijd dat hij het mes bijhad om zich eventueel te verdedigen tegen de halfbroer van het slachtoffer. “Dagmar was er niet, maar ze had hem wel gevraagd om mee te gaan. Was het ook zo ongeloofwaardig dat hij schrik van hem had? Hij heeft vroeger al drie keer klop gehad van Dagmar.”

“Hij vraagt enkel om zijn kinderen te zien”

Ook de andere argumenten van het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen probeerde An Govers één voor één te weerleggen. “Als hij toch al weet dat hij een plan heeft om ze te vermoorden, waarom dan nog eerst een gesprek voeren en die foto’s tonen?” Afwijzing als motief houdt voor de verdediging dan ook geen steek. “Hij vraagt bij de vrederechter niet dat ze zou terugkomen. Nee, hij vraagt enkel om zijn kinderen te zien.”

De vrederechter getuigde zelf ook dat Van Goethem duidelijk geëmotioneerd was toen hij te horen kreeg dat er pas een week later een beslissing zou vallen. Vrijdagnamiddag starten de replieken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier