Asielzoekers moeten voortaan zelf koken in opvangcentrum van Poelkapelle

Redactie KW

In het opvangcentrum voor asielzoekers van Fedasil in Poelkapelle werden vrijdag de individuele keukens voor de bewoners officieel geopend.

Het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle is gelegen in de voormalige legerkazerne. In september zal Sofie Desseyn er vier jaar centrumdirectrice zijn. “Toen ik begon werd ik voor de keuze gesteld: ofwel grootkeuken ofwel individuele keukens voor de bewoners”, vertelt Sofie Desseyn. “Ik heb gekozen voor individuele keukens omdat ik ervan overtuigd ben dat de zelfredzaamheid van de bewoners daarmee versterkt wordt. Ik denk ook dat het goed zal zijn voor de sfeer als alle bewoners samen koken en eten.”

29 keukens

In totaal werden 29 aparte keukens ingericht. “De kazerne is eigendom van de Regie der Gebouwen. Zij hebben alles gefinancierd. Aan de keukens werden wel enkele specifieke aanpassingen gedaan. Zo is er een timer op de kookplaten. Die timers gaat automatisch aan wanneer de kookplaat aangezet wordt, maar na vijf minuten zal de elektriciteit uitvallen, behalve wanneer de bewoner op tijd op het knopje duwt om de tijd te verlengen. Dit deden we om ervoor te zorgen dat de bewoners verplicht zijn om constant bij het vuur te blijven en geen wandeling maken terwijl er iets op het vuur staat. De dampkappen worden geregeld vanuit het centrale bureau in de keukens. Op die manier zijn we zeker dat de bewoners de dampkap gebruiken – veel bewoners kennen dat immers niet – en hebben we een overzicht van waar er allemaal gekookt wordt.”

Voedsel kopen met puntensysteem

De bewoners van het opvangcentrum zijn voortaan verplicht om zelf hun potje te koken. Er is geen grootkeuken meer. “We hebben onze eigen winkel in het opvangcentrum waar bewoners met een puntensysteem voedingsmiddelen kunnen aankopen. Volwassen krijgen 6 euro per persoon en kinderen jonger dan 12 jaar 4 euro. Met dat budget moeten ze hun ingrediënten kopen. We zijn nu al twee weken aan het proefdraaien en de reacties van de bewoners zijn positief. De alleenstaande mannen vragen wel aan de vrouwen om hun eten klaar te maken. Dat mag natuurlijk.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier