Asielzoekers blijven nog altijd massaal neerstrijken aan de kust

© BELGA
Redactie KW

Er zijn in de maand februari 318 illegalen opgepakt in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit de meeste recente cijfers die gouverneur Carl Decaluwé maandag kon meegeven. Zestig procent wordt opgepakt rond Zeebrugge.

De kust blijft illegalen aantrekken die via Zeebrugge in Groot-Brittannië proberen te geraken. In januari 2016 werden 947 illegalen opgepakt, terwijl dat aantal in dezelfde periode van 2015 bleef steken op 133. Ook in februari houdt de migrantenstroom aan. Tot voor het weekend werden al 318 illegalen staande gehouden. Dat waren er in 2015 nog maar 115, maar dan wel over heel februari.

Ongeveer 60 procent wordt opgepakt in Zeebrugge, gevolgd door De Panne, Veurne en Middelkerke. Ruim de helft, tot 56 procent, zijn Iraniërs. “Die smokkelsystemen vanuit Duitsland zijn er nog steeds. We schenken grote aandacht om dat smokkelnetwerk te onmantelen”, aldus Decaluwé. Slechts drie procent van de opgepakte illegalen zijn Syriërs.

“We kunnen sinds deze maand al rekenen op acht extra mensen van de federale politie en een DVZ-ambtenaar. Het is nog even wachten op de 40 krachten die ons begin deze maand beloofd zijn door minister Jambon”, aldus Decaluwé.

Commotie om infopunt

De gouverneur betreurt de commotie van de jongste dagen over Zeebrugge en de komst van een infopunt. “We hebben al een infopunt. Iedereen kan terecht bij de scheepvaartpolitie voor meer informatie over hun rechten, hun plichten en over de asielprocedure. Nu lijkt het alsof de overheden de illegalen aan hun lot overlaten, maar niets is minder waar. Als ze opgepakt zijn krijgen ze te eten, te drinken en kunnen ze rusten. En als er mensen ziek zijn laten we uiteraard een dokter komen“, aldus Decaluwé. “Een nieuw infopunt bevordert onze werking en onze acties niet. We blijven gerichte acties houden, zowel rond Zeebrugge als aan de Westkust. De politie blijft enorm gedreven om deze problematiek beheersbaar te houden”, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier