Asbestproblematiek in Gildhof Tielt blijft stadsbestuur zorgen baren

Het Gildhof staat nog altijd in de steigers: de lijdensweg van de Tieltse cultuurliefhebber is nog niet ten einde. © RN
Tom Van Houtte

Het Gildhof krijgt in het nieuwe cultuurseizoen geen producties toegewezen tot en met eind dit jaar. Het stadsbestuur houdt er met andere woorden rekening mee dat de renovatie en de voltooiing ervan nog maanden op zich kan laten wachten.

De processie van Echternach speelt zich sinds november 2015 af in het Gildhof. Sinds er in het oude dak van de Tieltse cultuurtempel asbest werd gevonden is niets nog wat het geweest is. Nadat het Gildhof tussen de late herfst van 2015 en september 2016 al tien maanden dicht moest kon de schouwburgzaal maar heel even weer open, want midden oktober werden alweer te hoge asbestconcentraties vastgesteld. Met peperdure facturen voor het stadsbestuur tot gevolg. Want het is natuurlijk niet omdat er optredens geschrapt worden dat er geen geld op tafel moet komen. Tielt betaalt zich al maanden blauw aan vergoedingen voor het verbreken van contracten met artiesten, momenteel ligt de som al boven de 20.000 euro. Schepen van Cultuur Guido Mehuys ontkent dat bedrag niet. “Maar”, nuanceert hij, “dit is nog altijd goedkoper dan de inrichting van een pop-up-Gildhof. Vorig jaar gaven we bijvoorbeeld heel veel uit aan de huur van materialen om de loods Houtteman in Aarsele schouwburg-waardig te maken.”

Goedkeuring nodig

Intussen blijft het wachten op de noodzakelijke werken. De eerdere renovatie van het dak haalde niet alle asbest weg, waardoor het stadsbestuur een gerechtelijke procedure opstartte om na te gaan wie verantwoordelijk is voor de gebrekkige herstelling en ook wie voor de kosten zal moeten opdraaien. Schepen Mehuys: “De expert is klaar met zijn werk. Nu is nog de goedkeuring van alle betrokken partijen nodig. We kijken intussen uit voor nieuwe zetels, gordijnen en tapijten en plannen ook de nodige schilderwerken, zodat we daar geen tijd meer aan verliezen als de asbestproblematiek helemaal achter de rug is.”

Gezonde zaal

De stad neemt nu het zekere voor het onzekere inzake timing. “We zullen tot en met eind dit jaar geen producties toewijzen aan het Gildhof. Of we daardoor niet op nog meer onbegrip zullen stuiten? Ik denk dat de burger in de eerste plaats in een gezonde zaal cultuur wil komen opsnuiven.” De cultuurdienst doet er inmiddels al maanden alles aan om de voorziene optredens toch te laten doorgaan door de artiesten een alternatieve locatie als Mivalti, de Europahal of Malpertuis aan te wijzen. “Zo blijven onze programmatoren en technici aan het werk. Die laatste groep gaat mee op locatie. Indien nodig kunnen zij ook worden ingezet bij de technische dienst van de stad en bijvoorbeeld mee instaan voor het onderhoud van de Europahal”, aldus de schepen. Door ziekte van een technicus zijn ze nog maar met twee. Logischerwijze werd er niet naar vervanging gezocht.

“Ik hoorde al cultuurliefhebbers uit de regio die zich elders een abonnement zullen aanschaffen”

Vanwege de lange onbeschikbaarheid van directeur Erik Demoen, die herstelt van een beenbreuk, zitten cultuurfunctionaris Frederik Van Laere en collega Claudine Van Tieghem ook niet met hun vingers te draaien. “Denk niet dat het uitwijken naar andere locaties minder organisatie vergt, wel integendeel“, vertelt Frederic. “Zelfs al is het Gildhof pas volgend jaar weer beschikbaar, dan nog zullen we ons zoet kunnen houden met uit te zoeken wie we waar kunnen onderbrengen.”

Zorgen om imago

“Maar bepaalde producties kan je niet in een kleine zaal proppen”, weet schepen Mehuys nog. “Ook willen sommige gezelschappen helemaal niet afkomen als ze hun ding niet zoals gepland in de schouwburgzaal van het Gildhof kunnen doen.” Vandaar de contractverbrekingen… Regisseur Danny Verlinden, die begin volgend jaar normaal gesproken met het Volkstoneel in het Gildhof staat, hoopt op een snelle oplossing. “We moeten een maand voor de première in de schouwburg kunnen repeteren”, klinkt het bezorgd. “Als regelmatige bezoeker van het Gildhof maak ik me vooral zorgen om het imago van onze cultuurtempel. Ik hoorde al cultuurliefhebbers uit de regio die zich elders een abonnement zullen aanschaffen. Jammer, maar helaas.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier