Asbest gevonden in Assebroek: stad laat kerkplein afgraven

Hugo De Bondt op het grasplein voor de Maria Assumptakerk in Assebroek, waar glas en brokstukken naar boven komen. © Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De brokstukken die aan de oppervlakte komen van het heraangelegde grasplein voor de Maria Assumptakerk in Assebroek bevatten wel degelijk asbest. Dat blijkt uit onderzoek door een gespecialiseerde firma. De stad zal de aannemer dwingen om het plein weer af te graven. Het terrein wordt intussen niet afgesloten. “De laksheid van het stadsbestuur is wraakroepend”, reageert oppositieraadslid Hugo De Bondt (N-VA).

Asbest: dat is de conclusie van een gespecialiseerde firma die enkele brokstukken op het grasplein voor de Maria Assumptakerk onderzocht. “De onderzoekers namen verschillende brokstukken mee en één op vijf bevat asbest”, vertelt schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (SP.A). “De firma die het terrein heraangelegde, zal de grond nu zo snel mogelijk moeten afgraven en opnieuw moeten opvoeren. We zijn bedot geweest, dit kan absoluut niet. We gaan hier niet licht over, maar we willen ook geen angst zaaien. Vandaar dat we ook het terrein niet afsluiten. Bovendien zijn de brokstukken met asbest verwijderd. Of er gevaar voor de volksgezondheid was? Dat is heel moeilijk na te gaan.”

Make-over

Het grasplein voor de Maria Assumptakerk zal binnenkort voor de tweede keer in een jaar tijd open liggen. Het terrein kreeg in het begin van het jaar een volledige make-over. Een enorme meerwaarde, tot er glasscherven en steenpuin aan de oppervlakte kwamen. Zo moesten de organisatoren van het parochiefeest vorige maand eerst een doos vol glas van het plein rapen vooraleer ze hun tent en barbecue konden opstellen. Oppositieraadslid Hugo De Bondt (N-VA) kaartte de situatie aan en vermoedde al de aanwezigheid van asbest tussen de stukken. Hij kan niet begrijpen dat de stad het plein nog steeds niet afsluit.

Palliatieve zorgen

“De laksheid van het stadsbestuur is wraakroepend”, reageert hij. “Ik zal de schepenen eens meenemen naar de dienst palliatieve zorgen, waar ik als vrijwilliger werk. Dan zullen ze met hun eigen ogen kunnen zien wat asbest kan aanrichten. Al jaren ijver ik om een brochure rond asbest te verspreiden onder de Brugse bevolking, maar telkens wordt dit weggelachen. Hier zal ik het niet bij laten. Op de volgende gemeenteraad zal ik interpelleren over de laksheid van de schepen en het stadsbestuur. Waar was ook de controle? Goede grond werd afgegraven en afgevoerd en ingeruild voor vervuilde grond. Dat acht je toch niet voor mogelijk?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier