Arne Quinze wil mee betalen voor herstelling Rock Strangers in Oostende

Redactie KW

Kunstenaar Arne Quinze wil zijn steentje bijdragen in de herstellingswerken van de Rock Strangers, die deze week zijn gestart. De onderhandelingen lopen nog, maar volgens schepen van Cultuur Bart Plasschaert betaalt Quinze minstens 30% van de factuur van 120.000 euro.

De erg omstreden beeldengroep Rock Strangers op het Zeeheldenplein in Oostende staan er deze maand exact vijf jaar. Ze hadden erg te lijden onder water, zand en wind en onder botsende gocarts. Al maanden onderhandelt het stadsbestuur met de kunstenaar over wie opdraait voor de herstellingswerken. Contractueel moet de stad de herstellingen betalen, maar volgens het stadsbestuur zijn er ook fouten gemaakt bij de constructie. In een interview met KW toont Arne Quinze zich bereidwillig.

“Ik heb met de stad afgesproken dat ik mijn steentje zal bijdragen“, zegt de kunstenaar. “Het leven is geven en nemen. Je moet als mensen met elkaar kunnen praten en tot een overeenkomst kunnen komen. We zijn nog volop in gesprek over de juiste bedragen, maar ik zal zeker mijn bijdrage doen. Oostende is een heel fijne stad. Chapeau voor wat er gebeurt om kunst naar buiten te brengen.”

“Minstens 30%”

“Arne Quinze is bereid om bij te dragen. De onderhandelingen zijn nog niet rond, maar het zal minstens 30% zijn”, aldus schepen van Cultuur Bart Plasschaert. “We mogen relatief tevreden zijn. Contractueel moest de stad opdraaien voor de herstellingswerken, maar beslist Quinze wie de werken uitvoert. Intussen draagt hij toch zijn steentje bij en hebben wij de opdracht gegeven aan het AG Haven Oostende, dat heel veel ervaring heeft met het schilderen van boeien op zee.”

“De kunstenaar ligt niet wakker van de controverse, hij vindt dat zelfs leuk. Daardoor wordt er gesproken over zijn werk. Maar de vele kritiek op de toestand van de beelden raakt hem wel. Ook de mensen die het mooi vinden, klagen over de belabberde toestand. Dat levert ook hem imagoschade op. Ik denk dat het dat is wat hem ertoe beweegt om ons tegemoet te komen. Een onafhankelijke gespecialiseerde firma oordeelde ook dat er constructiefouten zijn gemaakt, zoals de niet ideale verfkeuze”, zegt Bart Plasschaert.

In volle zomer

De herstellingswerken zijn maandag gestart en zullen duren tot eind juli. De beelden worden herschilderd in hetzelfde kleur verf, maar zonder fluor. Daardoor zouden ze beter bestand zijn tegen corrosie, maar zullen ze er toch iets anders uitzien. De werken kosten 120.000 euro, waarvan Arne Quinze dus minstens 36.000 zou ophoesten. “Er is een stabiele temperatuur nodig om de schilderwerken te kunnen uitvoeren”, vertelt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Daarom gebeuren ze tijdens het zomerseizoen en is er niet gewacht op het einde van de onderhandelingen met de kunstenaar.”

(HH)

https://www.youtube.com/watch?v=uhCKzUq9_RM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier