Arm in Arm uit Izegem verdeelt ongebruikt voedsel onder de minderbedeelden

Arm in Arm wil zoveel mogelijk mensen een duwtje in de rug geven met een voedselpakket en doet daarvoor beroep op lokale handelaars. V.l.n.r. Anneke Dullaert, Els Cloet, Eddy Vandekerckhove, Sylvie Deryckere en Sanne Derveaux. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Mensen die het niet zo breed hebben een klein duwtje in de rug geven. Dat is het doel van Arm in Arm (voor en door Ingelmunster). Het initiatief werd boven de doopvont gehouden door Eddy Vandekerckhove, maar krijgt steeds meer structuur. “We gaan nu al langs bij 20 gezinnen en krijgen steeds meer aanvragen.”

Het verhaal van Arm en Arm start eind 2017 na een bezoekje aan de Carrefourvestiging in Ingelmunster, die toen wegens een nakende sluiting een uitverkoop hield. “Ik zag er een pak voedingswaren in een container liggen en stelde mezelf de vraag of die toch geen nuttigere bestemming konden krijgen”, opent de in Emelgem wonende Ingelmunsternaar Eddy Vandekerckhove het verhaal. “Die gedachte bleef door mijn hoofd spelen. Ik kon er maar niet mee om dat zoveel voedsel achteloos weggegooid wordt, terwijl er ook bij ons erg veel mensen het lastig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Eddy trok zijn stoute schoenen aan en vroeg bakker Filip Deboosere uit Ingelmunster of hij op zondag de onverkochte producten mocht ophalen. “Die eerste keer vertrok ik met een koffer vol brood, pistolets, taarten… Via Facebook lanceerde ik een oproep om mensen te vinden die hier nuttig gebruik van zouden kunnen maken. Enige voorwaarde: die mensen die ik wilde bereiken, mochten het niet breed hebben.”

“Ik kon meteen enkele mensen blij maken, maar de vraag was groter dan het aanbod. Daarom besloot ik om via Facebook handelszaken die met voedingswaren werken, op te roepen om hun onverkochte waren ook aan te bieden aan mensen die het financieel iets moeilijker hebben.”

Amper twee maanden na de start van het initiatief heeft Eddy de handen meer dan vol. “We kunnen nu al rekenen op de steun van zes zaken uit Izegem, Ingelmunster en Oostrozebeke: Bakkerij Deboosere, Bakkerij Lorenzo, ‘t Saffraantje, La Zoetje, Broodjes 144 en Candy Games. Maar tegelijk werd het te veel om alles op mijn eentje te blijven bolwerken.”

Nu al hebben zich een vijftal mensen achter Eddy’s initiatief geschaard en straks wordt Marnick Goossens (oud-zaakvoerder van Aviflora, red.) voorzitter.

“We willen geen bestaande diensten zoals het OCMW vervangen. Wel áánvullen”

“Ondertussen heeft het kind ook een naam: Arm in Arm (voor en door Ingelmunster). We zijn er voor alle mensen die het moeilijk hebben in de brede regio rond Ingelmunster. Aanvankelijk wilden we ons enkel tot Ingelmunster beperken, maar mensen in nood wonen overal. Op vandaag bereiken we al een 20 gezinnen, maar de aanvragen blijven elke dag binnenlopen. En stuk voor stuk hebben die mensen onze hulp echt nodig. Zo gaan we bijvoorbeeld langs bij een man die 3 euro te veel verdient om aanspraak te kunnen maken op steun van de Voedselbank. We gaan langs bij een bejaarde dame van 96 jaar oud, maar steunen ook een jonge moeder met vier kinderen. Wij sluiten niemand uit.”

Waarom Eddy en co zich voor deze goeie zaak inzetten, is duidelijk. “We willen gewoon mensen helpen”, pikt Sanne Derveaux in. “Mocht iedereen elkaar een duwtje in de rug geven, dan was er een pak minder ellende in deze wereld. We kunnen alleen maar hopen dat er nog nieuwe ondernemers ons initiatief willen ondersteunen, zodat we steeds meer mensen kunnen bereiken. We werken trouwens uitsluitend met verse voedingswaren en verdelen die vrijwel meteen.”

Arm in Arm benadrukt dat het in geen geval bestaande diensten van het OCMW of voedselverdeelpunten wil vervangen. “Die leveren schitterend werk, maar wij willen een aanvulling zijn op het bestaande aanbod. Voor veel mensen in moeilijkheden is de drempel richting een OCMW vaak te hoog, wij kunnen een tussenoplossing zijn. Samen bereiken we nóg meer mensen, daar gaat het ons om. We zullen ons ook niet beperken tot louter voedselbedeling. Arm in Arm wil ook een luisterend oor bieden en mensen helpen met hun administratie en facturen.”

Arm in Arm hoopt dat hun initiatief navolging krijgt in andere gemeenten. “Wanneer burgers en handelaars de krachten verenigingen, is er veel mogelijk”, besluiten ze hoopvol.

Alle info via de Facebookgroep Arm in Arm voor en door Ingelmunster.

“Erg veel verdoken armoede”

Broodjes 144 in de Prinsessestraat in Emelgem is een van de lokale handelaars die Arm in Arm een hart onder de riem steekt. “Ik kon nog maar één keer wat onverkochte voedingswaren schenken, maar dat deed ik met heel mijn hart”, zegt Caroline Strobbe. “In plaats van het in de vuilnisbak te gooien, is het toch beter om het te bezorgen aan mensen die het kunnen gebruiken? Er is ook in onze regio erg veel verdoken armoede en initiatieven als Arm in Arm proberen dat uit de wereld te helpen. Ik schenk onverkochte stokbroden, groenten en préparé. Telkens ik voedingswaren over heb, zal ik hen bellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier