Ardooie: “Er zijn veel kraks in het woonzorgcentrum”

(Foto JCR)
Redactie KW

Bernice Naert is een bezige bij, op vele domeinen actief. Maar haar hart ligt vooral bij de bewoners en medewerkers van het woon- en zorgcentrum St.-Vincentius in de Kortrijksestraat. “In ons team van vrijwilligers ontmoet ik elke dag mensen die als krak door het leven gaan”, zegt Bernice.

Sociaal engagement erfde Bernice van haar moeder, Simonne Deman. De werklust is dan weer een karaktertrek van haar vader. “Toen moeder acht jaar geleden in het woon- en zorgcentrum in de Kortrijksestraat kwam wonen, kreeg ik grenzeloos respect voor de vrijwilligers die er meehielpen. Ik besloot mij ook in te zetten. Dat engagement groeide tot een wekelijkse, bijna dagelijkse bezigheid”, vertelt Bernice.

Honderd vrijwilligers

“Sharon, binnen het wzc verantwoordelijk voor de werking met de vrijwilligers, kan als geen ander de mensen motiveren. Ik help hier bij het bedienen van de maaltijden, het begeleiden van minder mobiele bewoners bij bezoeken waarbij ik vaak chauffeur van dienst ben, het mee verzorgen van recepties, festiviteiten en de wekelijkse misviering.”

“Zelf kom ik tot rust met een goed boek of een uitstapje”

Directeur Renaat Lemey is terecht trots op zijn team van vrijwilligers. Momenteel is er een groep van 97 mensen die zich inzet, ze hopen binnenkort de honderdste vrijwilliger te mogen verwelkomen. Ze zijn de kers op de taart binnen de werking en krijgen heel veel respect. Die waardering is wederzijds, want volgens Bernice krijgen de vrijwilligers hier de kansen om zich op diverse vlakken sociaal te ontplooien. Het woon- en zorgcentrum investeert ook in zijn vrijwillige medewerkers. “Straks krijgen we een vormingssessie rond communicatie. Dat is belangrijk in het omgaan met elkaar en met de bewoners en daar worden wij op een professionele manier in begeleid. En om even te onthaasten en gezellig samen te zijn is er ook het jaarlijkse feest van de vrijwilligers.”

Een sociaal nestje

De Koning Albertstraat 25 is ook een sociaal nestje. Echtgenoot Daniël is teamleider van Okra Ardooie en dat Bernice er een handje helpt, vindt ze maar evident. Zij is lid van het groot bestuur en helpt bij de samenstelling van het Okra-magazine. Zelf draagt ze maandelijks een 25-tal ledentijdschriften rond. Op de Okra-feestjes loopt ze met de koffiekan rond en ze staat mee in voor het vervoer van een aantal minder mobiele leden. En neemt Bernice dan nooit even de tijd voor haarzelf? “Ik vind voldoening in mijn werk als vrijwilligster. En als ik dan even tot rust kom, dan neem ik een goed boek of gaan we fietsen of wandelen, bij voorkeur aan onze mooie kust. Bij momenten is er nog tijd voor een mooie culturele reis of een uitstap.”

“Raad is brug tussen bewoners en beleid”

Onder impuls van gewezen directeur Marcel Vandamme werd 23 jaar geleden een familieraad opgestart. Dit was vrij uniek in de wereld van de zorgverstrekking. Lena Vanhecke zette er vijftien jaar lang haar schouders onder als eerste voorzitter. Daarna kwam Roger Kercknaer en sinds drie jaar is Bernice Naert er de ‘first lady’. “Ik ben er in gerold, ook al na de opname van moeder in het wzc en heb onmiddellijk het nut van deze familieraad leren ontdekken”, zegt Bernice.

Vier maal per jaar komen ze samen. “De familieraad is de tolk van de bewoners die zich vaak moeilijk kunnen uitdrukken. Het is een inspraakorgaan die informatie geeft aan de directie rond noden en verwachtingen van de bewoners. Het is ook een klankbord van wat er leeft inde verschillende afdelingen van het centrum.”

Initiatieven

“Onze familieraad is meer dan een brug tussen bewoners en directie. Jaarlijks nemen wij een vormend initiatief voor een breed publiek. Op onze laatste voordracht noteerden wij 350 aanwezigen. Onderwerpen die wij behandelden gingen onder meer over het omgaan met dementie, de werking van een apotheek en wij hadden het over de film ‘Tot Altijd’.”

“Mensen wiens ouders of verwanten in het woonzorgcentrum worden opgenomen kunnen aangesproken worden om tot de familieraad toe te treden. Vaak gebeurt het dat ze blijven komen en interesse blijven hebben, zelf nadat die verwant is overleden.”

Bernice is ook tevreden dat de familieraad geen loutere praatbarak is. “Wij krijgen gehoor bij de directie. Naar aanleiding van de vele klachten over de wasserij in het verleden werd op voorstel van de familieraad een nieuwe werking ontwikkeld en ook een efficiënt systeem van de bedeling van medicatie werd in samenspraak met de familieraad geoptimaliseerd.”

Bio Bernice Naert

Privé

Bernice Naert is geboren op 10 juni 1954. Ze vormt een gezin met Okra-voorzitter Daniël Devoldere, er zijn vier zonen en momenteel al vijf kleinkinderen. Ze woont in de Koning Albertstraat.

Loopbaan

Vrijwilliger zijn is ook een ‘loopbaan’ die de dagen vult, aldus Bernice. Ze zet zich dan ook in voor heel wat verenigingen.

Vrije tijd

Actief in het woon- en zorgcentrum, Femma, Okra, de bestuursraad van de bibliotheek en de regionale werkgroep ‘zorg’. Ze is ook verdienstelijk als mantelzorger, eerst van moeder Simonne en daarna van vader Henri. Boeken lezen is een passie.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak