Ardooie: “Dankbaarheid van de kinderen is groot”

Redactie KW

Een jaar geleden twijfelde Francine Defour nog of kinderyoga in Ardooie zou aanslaan. Vandaag vraagt de Krak van de gemeente zich af waarom ze de stap niet eerder heeft gezet. De kleuterleidster in De Boomgaard zag het sinds september ook een onderdeel worden van haar lessenpakket. Tot haar grote vreugde blijkt er vanuit de kinderen heel wat interesse om even te onthaasten en stil te staan.

“Ik ben ergens altijd wel bezig geweest met yoga”, weet Francine. “Niet meteen in de klassieke vorm. Ook in de klas laste ik al eens een rustmomentje in voor de kinderen. Dan mochten ze een handdoek spreiden en las ik op het einde van de dag een verhaaltje voor. Heel wat kinderen hadden daar nood aan.”

As kleuterjuf zag Francine dat er soms kinderen vermoeid aan de dag moesten beginnen, niet geheel onlogisch in de ochtenddrukte thuis. Vandaag is ze er meer dan ooit van overtuigd dat kinderen er baat bij hebben om tijdens de dag even gas terug te nemen. Kinderyoga is daar uitermate voor geschikt.

Maar aanvankelijk twijfelde Francine om daarin les te geven. Haar gezin gaf haar het duwtje in de rug. “Het was nu of nooit”, zei ik tegen mezelf.

De kinderen mogen ook zelf voorstellen rond welk thema we zullen werken

Er werd een ruimte vrijgemaakt boven in huis en Kikop werd geboren. Voor de naam hoefde ze niet ver te zoeken: net als haar man is ze verzot op kikkers. Er is immers ook eentje verweven in het logo van zijn bedrijf Vijverman. Al vrij snel bleek dat er wel degelijk vraag was naar kinderyoga. Vandaag geeft ze sessies voor kinderen van vier tot dertien jaar op maandag, woensdag, vrijdag én zaterdag, die bijna altijd net niet volzet zijn.

“Het is druk. Heel druk zelfs, maar ik heb het er heel graag voor over. De dankbaarheid van de kinderen is groot. Ze beleven er ook zichtbaar plezier aan. Het belangrijkste is dat ze tijd nemen om even stil te staan. Onlangs kwam er een leerling naar mij toe, die zei dat hij de ademhalingsoefeningen had toegepast net voor hij aan zijn proeven begon en veel rustiger was. Dan zie je dat het echt binnenkomt bij de kinderen en dat had ik op voorhand niet verwacht. Ik probeer de kinderen ook zoveel mogelijk in het proces te betrekken. Zo mogen ze zelf voorstellen doen rond welk thema er gewerkt wordt.”

yoga op school

Sinds september geeft juf Francine ook yogales op school. “Elke dinsdagnamiddag werk ik met drie groepjes van telkens tien kinderen. Ik ga ook langs in de Watervalstraat. Wie weet kan ik daarin nog verder groeien binnen de scholengroep Arkorum. Er komt heel wat op mij af en daar ben ik heel dankbaar voor.”

(BVB)

Vragenrondje

Is kinderyoga alleen voor ‘drukke’ kindjes?

“Absoluut niet. Dat is een van de grootste misvattingen. Iedereen kan daar iets uithalen. En wat die ‘drukke’ kindjes betreft: ik probeer iedereen te aanvaarden zoals ze zijn en als je dat doet, zie je pas hoeveel schoons ze hebben. Zo’n sessie moet je ook zien als een groeiproces. Het heeft absoluut niets zweverigs. Integendeel.”

Wat haal je er zelf uit?

“Veel. Heel veel zelfs. Yoga draait ook rond het bepalen van je eigen grenzen, zonder dat je pijn hebt. Ik probeer me heel vaak in hun plaats te stellen. Ik ben stiekem altijd blij als het een oneven getal is qua kindjes, dan kan ik zeker altijd met hen meedoen. Maar ik vind het ook een verrijking voor mezelf. Ik voel ook dat ik rustiger ben. Ook als juffrouw, ja.”

Wat vinden je eigen kinderen ervan?

“Ze zijn wel trots, denk ik. Rinus is een man van weinig woorden, maar ik denk dat zelfs hij wel ziet wat het teweeg brengt. Joran vindt altijd dat ik straal als ik net een sessie achter de rug heb. Nog altijd een mooi compliment.” (lacht)

Wat wil je nog heel graag doen in je leven?

“Een yogareis maken. Een reis naar het Oosten die volledig in het teken staat van yoga.”

Hoe zie je jezelf evolueren?

“Kinderyoga biedt zoveel mogelijkheden. De sessie met ouders erbij was een groot succes. Ik hoop wel dat er de volgende keer meer papa’s opduiken. Binnenkort probeer ik ook een soort massage aan de kinderyoga te koppelen. Je kan zoveel kanten uit. In de zomer kunnen we perfect yogaoefeningen doen in de tuin of waarom niet? in de zwemvijver.”

Bio

Privé

Francine Defour (52) is getrouwd met Rik Verhelle en woont in de Scharestraat. Samen hebben ze twee kinderen: Rinus (27) en Joran (23).

Loopbaan

De Ardooise geeft al 33 jaar les aan kleuters in De Boomgaard, sinds een tijdje evenwel niet langer fulltime. In maart vorig jaar is ze begonnen met Kikop, lessen kinderyoga bij haar thuis.

Vrije tijd

Het merendeel van de vrije tijd gaat logischerwijze uit naar yoga, zowel in het les geven als in het les volgen. Wekelijks gaat Francine ook zwemmen.