Ardo en Vredeseilanden slaan de handen in elkaar

Dieter Aelter en Roos Peiirsegaele van Vredeseilanden zijn tevreden met het engagement van Ardo, hier vertegenwoordigd door operationeel directeur Bernard Haspeslagh. © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Komend weekend trekken zo’n 1.800 vrijwilligers in West-Vlaanderen de straat op om Vredeseilanden te promoten. Ondertussen heeft het diepvriesverwerkend bedrijf Ardo uit Ardooie zich geëngageerd om knowhow te delen met boeren in het Zuiden.

Vredeseilanden kaart dit jaar aan dat het aantal boeren jaar na jaar slinkt. “Wereldwijd is de gemiddelde leeftijd bij landbouwers 60 jaar”, aldus Dries Aelter, provinciaal coördinator West-Vlaanderen. “De klimaatverandering, de hoge investeringen en het kleine inkomen zorgen voor een negatieve trend. Die willen wij met Vredeseilanden keren.”

“Van België tot Honduras staan boeren onder druk. Iedereen wil lekker eten. Maar als boeren niet kunnen leven van hun werk, stoppen ze ermee. De landbouwsector aantrekkelijk maken is een verantwoordelijkheid van de hele voedingssector”, benadrukt Dries. “Als supermarkten en voedingsbedrijven enkel focussen op een lage prijs, betalen boeren de prijs.” Daarom brengt Vredeseilanden in België voedingsindustrie en supermarkten aan tafel om samen de lat hoger te leggen op vlak van duurzaamheid. “Leefbare prijzen voor boeren staan daarbij centraal.”

Bioproductie

Bernard Haspeslagh, operationeel directeur bij diepvriesverwerkend bedrijf Ardo in Ardooie, onderstreept dit. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid en zetten in op duurzaamheid. Een correcte prijs voor de boeren, minder bemesting… Op die manier willen we een voedselproductie realiseren die minder impact heeft op het milieu én gezonder is. Op het vlak van bioproductie gaan we nog drastischer te werk en zoeken we de perfecte balans tussen prijs, kwaliteit en inkomen. We beseffen maar al te goed dat we niet zonder onze boeren kunnen.

Net daarom stapt Ardo ook mee in het verhaal van Vredeseilanden in een project dat door de provincie West-Vlaanderen wordt ondersteund. “We engageren er ons toe om onze kennis te delen om in landen als Nicaragua, Honduras en Guatemala de duurzame productie van groenten te verbeteren. We helpen mee gesprekken organiseren via Skype en willen ook mensen van Vredeseilanden bij ons stage laten lopen.”

Dit weekend kan je in alle West-Vlaamse centrumsteden opnieuw het ondertussen beroemde ‘manneke’ van Vredeseilanden kopen. Voor amper 6 euro geef je de organisatie een duwtje in de rug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier