Architect Hendrik Vermoortel overleden

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

De man werd geboren in Roeselare en richtte er Buro II op.

Hendrik Vermoortel werd geboren in Roeselare op 22 juli 1950 en overleed in Vladslo op 29 augustus.

Vermoortel lag aan de basis van architectenbureau Buro II, dat in 1978 werd opgericht in Roeselare. In 1983 volgde een interieurafdeling, in 2000 een afdeling Urban Planning. Buro II fusioneerde in 2011 met het Brusselse Archi+I, waarna ook zijn zoon Pieterjan Vermoortel een van de vennoten werd.

Enkele van de bekendste ontwerpen van Hendrik Vermoortel zijn het Baiyun International Convention Center in China, waarmee hij in 2008 een wereldarchitectuurprijs won, de eerste passiefschool in Vlaanderen Gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem en het ziekenhuis van Knokke-Heist dat nu in aanbouw is. Hij won ook samen met Steven Holl het wedstrijdontwerp voor de bouw van het casino in Knokke-Heist. In 2014 kreeg hij een ‘Lifetime Achievement Award’ voor de visie, esthetiek en kwaliteit die hij gaf aan tal van stadsontwikkelingsprojecten in binnen- en buitenland.

Er wordt afscheid genomen van Hendrik Vermoortel tijdens een plechtigheid op zaterdag 5 september om 11 uur in de Godelievekerk in Roeselare, een kerk die hij zelf ontwierp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier