Arbeider die van dak Gruuthusemuseum viel, dankt zijn leven aan zijn harnas

Redactie KW

Hij komt er als bij wonder zonder breuken vanaf en mag normaal vandaag het ziekenhuis verlaten.

De 50-jarige arbeider die dinsdag van het dak viel van het Gruuthusemuseum in Brugge dankt zijn leven aan het naleven van de veiligheidsvoorschriften en het dragen van zijn harnas.

De renovatiewerken aan het Gruuthusemuseum langs de Dijver in Brugge zijn al een hele tijd aan de gang. Eind 2017 moet het vernieuwde museum opnieuw één van de pareltjes worden van de Brugse binnenstad. Dakwerker Patrick was gisterenochtend rond 9.45 uur samen met enkele collega’s van ‘Petrus en Zoon’ volop aan het werk toen het bijna gruwelijk fout liep. De man zat op een schuin dak en viel plots enkele meters naar beneden. Daar kwam hij vast te zitten tussen de pijlers van de stellingen. De hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse en dienden het slachtoffer de eerste zorgen toe. Omdat het slachtoffer op grote hoogte vast zat werd het klimteam van de Brugse brandweer ingeschakeld om Patrick uit zijn benarde situatie te bevrijden. Aanvankelijk vreesden de hulpverleners door de val van grote hoogte voor zware letsels.

Patrick komt met de schrik vrij en houdt er enkel wat schaafwonden aan over

Na de eerste vaststellingen in het ziekenhuis volgde al snel geruststellend nieuws. “De dokters hebben hem grondig onderzocht en stelden geen breuken of inwendige letsels vast“, vertelt zijn baas Jens De Vos. “Patrick komt met de schrik vrij en houdt er enkel wat schaafwonden aan over.” Het slachtoffer verbleef afgelopen nacht ter observatie op de intensieve zorgen van het AZ Sint-Lucas in Assebroek en mag normaal vandaag het ziekenhuis verlaten.

Dat Patrick aan zijn akelige val slechts lichte verwondingen overhoudt is volgens zijn werkgever geen toeval. De man werkt al geruime jaar bij de firma en kent de regels van het bedrijf als geen ander. “De veiligheidsvoorschriften op onze werf worden tot in de puntjes gevolgd en hebben ervoor gezorgd dat Patrick niet lager kon vallen. Op het moment van de val droeg hij ook zijn harnas, dat heeft meer dan waarschijnlijk zijn leven gered. In het andere geval kon hij zijn val waarschijnlijk niet meer navertellen”, aldus zaakvoerder Jens De Vos. Na het ongeval kwam de arbeidsinspectie ter plaatse om de omstandigheden van de val te onderzoeken. De werken lagen hierdoor even stil, maar kort na de middag werd de werf opnieuw vrijgegeven. Het is nog onduidelijk wanneer Patrick terug aan de slag kan.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier