Appartementen, hotel en winkels op site-Hotelschool in Oostende

De v/t-verhouding voor de Hotelschoolsite wordt 4,5. (Foto HH)
Redactie KW

Vastgoedgroep Degroote plant op de site-Hotelschool in Oostende een project met om en bij de 400 appartementen, een hotel, restaurants en winkels.

Het College van Burgemeester en Schepenen stelde het ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) Hazegras definitief vast. Het rup gaat nu voor goedkeuring naar de gemeenteraad. Voor drie projectzones, waaronder de Hotelschool, wordt de v/t vastgelegd, dat is de verhouding tussen vloer- en terreinoppervlakte.

De drie projectzones zijn de Hotelschoolsite, die in juli 2013 voor 40 miljoen euro gekocht werd door vastgoedgroep Degroote en waar vanaf 2019 gebouwd kan worden, het bouwblok waarin bpost is gehuisvest aan de Brandariskaai en het gebouw van Financiën in de Vrijhavenstraat. “Voor die laatste twee sites zijn geen concrete plannen, maar we anticiperen wel op mogelijke wijzigingen in de toekomst. De drie projectzones worden gemengde zones voor wonen, winkelen en openbaar nut”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys uit.

“Goed project”

In het grootste deel van het Hazegras gelden de gewone bouwvoorschriften, in de drie projectzones werd een v/t-verhouding vastgelegd. “Dat is de verhouding tussen vloer- en terreinoppervlakte”, legt schepen Claeys uit. “Die is 4,5 voor de Hotelschool, 1,5 voor het blok-bpost en 2,5 voor de site van Financiën, waarin ook hotel Melinda is opgenomen. Als de v/t 4,5 is, betekent dat concreet dat je 450 m² vloeroppervlak mag bouwen op een oppervlakte van 100 m².

Het stadsbestuur legt dus geen bouwhoogtes vast, maar wel een v/t. Het is aan de bouwpromotor om de keuze te maken tussen slank en hoog of volumineus en laag. Hoe hoger gebouwd wordt, hoe meer ruimte er is voor groen en open ruimte op de grond. “Het moet een goed project zijn”, vat burgemeester Johan Vande Lanotte het samen. “Het Stadsatelier zal de ontwikkeling ervan opvolgen.”

“Hoog, maar groot open plein”

Vastgoedgroep Degroote wil op de site zo’n 400 appartementen, een dakrestaurant, winkels, een open plein en een hotel realiseren. “De vaststelling van het rup opent perspectieven, maar wij wachten op de definitieve goedkeuring”, zegt David Degroote. “Wij zijn al bijna twee jaar met het stadsbestuur aan het onderhandelen over wat er mogelijk is. Wij mikken op een gemixt project met 400 tot 500 appartementen, dat zal bepaald worden door de stad, maar ook een hotel, restaurants en winkels, waaronder eventueel ook een grote winkel.”

“Er komt ook een groot plein van 10.000 m². De totale oppervlakte van de site is 17.000 m²”, aldus David Degroote. “De stad ijvert voor veel open ruimte. Dat betekent wel dat de gebouwen bij de hogere in Oostende zullen zijn. Een exact aantal bouwlagen kan ik daar nog niet op plakken, omdat er verschillende voorstellen zijn en we nog afhankelijk zijn van een aantal adviezen, onder meer van Belgocontrol. Eind dit jaar willen we de bouwaanvraag doen en in 2019 beginnen bouwen.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier