Appartementen aan kust worden niet langer goedkoper

Redactie KW

Er is een einde gekomen aan de daling van de appartementsprijzen aan de kust. In de eerste helft van dit jaar lag de gemiddelde prijs van een flat 3,6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde notarisbarometer.

“De periode van dalingen is voorbij”, zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. “Dit is de eerste duidelijke tendenswijziging na een langere periode van prijsdalingen in 2012, 2013 en 2014.” Van Opstal voegt wel toe dat de prijzen van kustappartementen, ondanks de stijging, nog steeds onder het niveau van 2012 liggen.

De redenering gaat op voor appartementen in de kustgemeenten (die dus met 3,6 procent stegen) en ook voor appartementen op de dijk (+2,9 procent tegenover de eerste helft van 2014). De woningprijzen aan de kust zijn al langere tijd stabiel. “Het gaat om een totaal andere markt”, aldus Van Opstal.

Concreet kostte een appartement op de dijk in het eerste semester gemiddeld 319.878 euro, een appartement elders in de kustgemeenten 264.518 euro en een woonhuis 283.746 euro. De kustgemeente met de laagste gemiddelde prijs voor een appartement is De Panne (181.339 euro), terwijl Knokke de duurste gemeente is (551.458 euro).

Over heel België stelde de notarisfederatie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar prijsstijgingen vast voor zowel huizen als appartementen. Ook het aantal transacties lag hoger dan een jaar geleden. In Vlaanderen kost een woonhuis nu gemiddeld 260.862 euro en een appartement 209.748 euro.

De notarissen staan aan het begin van het verkoopproces en hebben dus als eerste zicht op de evoluties op de vastgoedmarkt.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier