Anzegem werkt hard aan toekomst Sint-Janskerk

Redactie KW

Zo’n twee jaar na de brand is er een concreet ontwerp voor de afgebrande Sint-Jan Baptist en Sint-Eligiuskerk. Atelier Tom Vanhee – Graux & Baeyens architecten en Ingenium nv – Util slaagden erin een ontwerp te maken waarbij meerdere functies gecombineerd worden.

De nieuwe Sint-Janskerk moet uitgroeien tot een multifunctionele en liturgische ruimte waar eveneens plaats is voor de gemeentelijke dienstverlening. De heropbouw zal vermoedelijk in het voorjaar van 2018 starten. “Het is een modern, sober, open en praktisch ontwerp geworden”, klinkt het bij het gemeentebestuur en kerkfabriek. “De ontwerpers deelden het schip op in twee delen: een aantrekkelijke ruimte waar kerkdiensten maar ook concerten, tentoonstellingen, … kunnen plaatsvinden naast een ruimte voor het gemeentebestuur.”

Rondom de multifunctionele ruimte is een balkon voorzien waar het orgel en het kerkkoor zijn plaats heeft. “Dit tussenstuk zal ook toegankelijk zijn voor de bezoekers waardoor een extra beleving van de kerk ontstaat. Het gedeelte voor de gemeentelijke diensten bestaat uit vier verdiepingen. Op het gelijkvloers komt het onthaal met spreekruimtes, daarboven de raads- en trouwzaal en de twee hoogste verdiepingen worden ingericht als burelen. Tussen het bestaande gemeentehuis en de kerk komt er ook een terras waar je vanuit de trouwzaal toegang tot hebt.”

Op vraag van Onroerend Erfgoed zal het oudste deel van de kerk (= koor, sacristie en de toren) gerestaureerd worden naar de oorspronkelijk staat. Hier komt ook een stille kapel.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier