Anzegem: “Onze Wafelfrietjes veroveren de wereld”

Krak Matthieu Moerenhout en echtgenote Marie Van Hoe smult met de kinderen Cyriel en Charles Wafelfrietjes. (Foto AD)
Redactie KW

Matthieu Moerenhout, de man van de Wafelfrietjes, is een trots man. 2016 werd voor hem een fantastisch jaar, bekroond met de titel van Krak van Anzegem. “Ik weet niet wie er gestemd heeft en had ook niet verwacht te winnen. Het is dan ook een enorme erkenning van mijn vrienden, kennissen en omgeving. Ook geeft het aan dat we met ons bedrijf goed bezig zijn”, vertelt de kersverse Krak van Anzegem.

Matthieu was verrast door de nominatie en was enorm trots toen de verlossende brief in de bus viel: “Ik moet toch ook wel zeggen dat ik enorme competitie had. Ook zeker Jonas Coreelmans prestaties zijn ongelooflijk voor een jongen op die leeftijd. Hij verdiende de Krak even goed.” In 2016 ging het plots snel voor Matthieu. Het was aan de keukentafel samen met zijn vrouw Marie dat Matthieu zijn Wafelfrietjes uitvond. Prompt mocht hij met zijn snack naar Tomorrowland, waar hij door Gault Millau uitgeroepen werd tot Festivalsnack van 2016. Het verhaal van een ambitieuze jonge ondernemer die met verve – en een toefje bloemsuiker – zijn gemeente op de kaart zette.

Wikken en wegen

“Als klein bedrijfje uit het landelijke Anzegem krijgen we nu in het buitenland echt voet aan wal. Nu smullen mensen over de hele wereld van onze Wafelfrietjes: Taiwan, Canada, Zwitserland, Oostenrijk, … In België ligt het iets moeilijker. Al komt Gwendolyn Rutten hier binnenkort Wafelfrietjes eten tijdens haar Ronde van Vlaanderen. De Wafelfrietjes zijn dan ook een op en top Belgisch product. Frieten, wafels en chocolade: zo kennen buitenlanders ons Belgenlandje.”

De mensen rond mij stonden altijd klaar om te helpen

“Ik maakte de bedenking dat een combinatie van die drie zaken de ultieme Belgische snack kon worden. De wafelfrietjes zijn zo eigenlijk écht een Belgisch concept. Een zak frieten van uitzicht, maar de smaak van wafels met chocolade. De smaak van de wafelfrietjes is ergens tussen die van een Brusselse wafel en een pannenkoek. De structuur van een wafel, maar toch net een tikkeltje zoeter. Het product is écht naar onze eigen smaak gemaakt. Het was wikken en wegen”, aldus Matthieu.

Topjaar

Het voorbije jaar was een druk jaar: “Ik hoop dat 2017 even interessant mag zijn als 2016. Dan wordt het sowieso een topjaar. Het is druk geweest dat ga ik niet ontkennen, maar als ik terugkijk ben ik enorm trots op mijn team, maar ook op mijn vrouw en kinderen. Zij hebben me ongelooflijk gesteund. Ook de mensen rond mij stonden altijd klaar om te helpen. Marie ging in het weekend mee promo voeren. Zo gingen we altijd samen Wafelfrietjes bakken. Mijn ouders en haar ouders stonden dan weer klaar om de kinderen op te vangen. Ik heb echt mogen steunen op hen. Ik denk dat dat eigenlijk het mooiste is aan het verhaal”, vertelt Matthieu nog.

(AD)

Vragenrondje

Het Wafelfrietjesproject lijkt wel een gezinsgebeuren?

“Mijn trots is mijn gezin. Ik mag dan wel de bedenker zijn van de Wafelfrietjes. De smaak is bepaald door mijn vrouw Marie. Ik heb veel aan haar te danken. Zij heeft de meest uitgesproken smaak en geurdetectie. We hebben heel wat tijd samen gespendeerd om het Wafelfrietjesproject te doen slagen. Er was geen marketingbudget of iets dergelijks. Het was mijn vrouw en ik die samen gingen bakken. Dat was onze marketing.”

Toch lijkt het niet evident. Jullie hebben nog een leven naast het ondernemen?

“Marie is leerkracht en we hebben samen twee kinderen. En toch offerde ze haar weekends op om nog eens mee te gaan met mij. Ook de omgeving heeft er alles aan gedaan om ons en mij te steunen. Zonder zo’n achterban die in me gelooft, had ik het niet kunnen volbrengen. Ook onze kinderen zijn een ongelooflijk belangrijk deel van mijn leven. Als bedrijfsman wordt er ergens verwacht dat bijna al je tijd naar je werk gaat, maar ik probeer echt erover te waken dat dat niet gebeurt. Ik probeer er een gezonde verhouding tussen werk en gezin op na te houden. Ik kan mijn dagen helemaal vol vullen, maar dat is niet hoe ik het wil. Ik wil meegroeien met mijn kinderen en veel tijd ook bij hen spenderen. Ik wil echt betrokken zijn bij Cyriels en Charles’ opvoeding.”

Lukt het gemakkelijk om de knop om te draaien?

“Cyriel en Charles leren me relativeren, in het werk en in het leven. Een lastige klant of een stresserende situatie zijn het verste van mijn gedachten als ik thuiskom en ze beide met een glimlach tot over hun oren zitten te wachten om hun papa te begroeten. Mijn kinderen zijn voor mij het beste medicijn. Tijdens de kerstvakantie hebben we een weekje vakantie genomen en iedere dag iets leuks gedaan. Dat geeft me enorm veel zuurstof.”

Bio

Privé

Matthieu Moerenhout (35) is getrouwd met Marie Van Hoe (32). Het gezin woont in de Stientjestraat in Anzegem. Samen hebben ze twee kindjes Cyriel (5) en Charles (3).

Opleiding en loopbaan

Matthieu is bedrijfsleider van Gedelec. Marie is beroepshalve leerkracht in de stedelijke basisschool De Vlieger in Rumbeke.

Vrije tijd

Matthieu is politiek geëngageerd en houdt van tennis.

Marie vermeldt paardrijden als hobby maar ze houdt ook van een bourgondisch leven.