Anzegem: “Dorp leefbaar houden is mijn grootste missie”

Krak Marianne Van Caenegem omringd door haar trouwe supporters. © WD
Redactie KW

‘Nooit opgeven’ is kersverse Krak van Anzegem Marianne Van Caenegem op het lijf geschreven. “Het dorp leefbaar houden is mijn missie. Zelfs als het even tegenvalt blijf ik er samen met alle medestanders in geloven. Niet opgeven: dat levert resultaat op.”

Op tal van vlakken streed en strijdt Marianne Van Caenegem voor een leefbaar Vichte. In de Knokstraat liet ze voor het eerst van zich horen. Dat was tijdens een actie tegen het sluipverkeer. “Daar reed tot twee keer toe een auto in onze haag. Je mag er niet aan denken wat er kan gebeuren doordat daar veel jonge gezinnen wonen”, verklaart ze. Ze trok van leer tegen de weggebruikers en stapte ook op het bedrijf af waarvan het personeel de Knokstraat als binnenweg gebruikte. Resultaat: het bedrijf werkte mee en nu is er alleen maar plaatselijk verkeer meer toegelaten…

Betoncentrale

Idem met een ander dossier dat de gemeente beroerde: de betoncentrale die in Vichte gebouwd zou worden. Intussen staat die nu op de industriezone van Spiere… “De grond hier was vergund voor vervuilende industrie. Er kwam een lap vrij nadat het bedrijf Steverlynck sloot. We konden met een groep actievoerders 620 bezwaarschriften verzamelen en de bouwplannen werden opgeborgen. Het drukke en zware verkeer verbonden aan een betoncentrale zou onverantwoord geweest zijn in de Vichtse dorpskern.”

Mensen zijn mijn passie en dit houdt me aan de slag

Ook hiervoor schaarde ze een groep mensen om zich. Een volgend hangijzer was het afweren van danstempel Flight ’90 (zie vragenrondje hieronder). Hoewel Marianne eigenlijk een taalfreak is koos ze toch voor een opleiding LO. Ze werkte eerst voor het Rode Kruis en na de verhuizing naar Opglabbeek startte ze eigenhandig een home-uitzendkantoor.

Zjef Vanuytsel

“Ik was ook lid van een gitaarbandje, we speelden zelfs ooit in het voorprogramma van Zjef Vanuytsel. Ik had altijd het geluk dat ik gemakkelijk op andere mensen toestap. In Opglabbeek begonnen we met jong CMBV”, vertelt ze. In Vichte, waar ze tien jaar voorzitter was van Markant, was Marianne eveneens vlug ingeburgerd.

“Na de eerste mis stapte ik naar de dirigent van het koor met de vraag of ze geen altstem nodig hadden… Intussen was ik in het uitzendkantoor in Kortrijk aan de slag. Toen de kinderen tieners werden kriebelde het weer om les te geven. In Brakel en Zottegem geef ik nog altijd fulltime les.”

Ze speelde ook 17 jaar volleybal, organiseerde skilessen en deed aan speleologie. “Wij hechten ook veel belang aan familie, op de kleinkinderen passen, bijvoorbeeld. Mensen zijn mijn passie, ook senioren bezoeken en de leerlingen in de school. Dat laatste is één van de redenen dat ik nog niet met pensioen ben”, besluit Marianne.

VRAGENRONDJE

De jongste tijd voerde je mee het protest aan tegen de plannen voor een danstempel?

“Het was dan ook onverantwoord om zo dicht – op enkele tientallen meters – bij de bewoning en dancing te lanceren. De parkeerproblemen, de geluidsoverlast, de nachtelijke drukte: een leefgemeenschap als Vichte kan dat niet dragen.”

Zijn de plannen nu volledig van de baan?

Het gevaar is lijkt nog niet definitief geweken maar Flight 90 zocht en vond mogelijk een nieuwe locatie in Kortrijk. Nooit opgeven is dus de boodschap.”

De tegenstand was wel groot?

“Niet minder dan 628 bezwaarschriften werden ingediend tegen de mega-dancing. Flight 90 had het oog laten vallen op een loods van de vroegere gebouwen van texitlefirma Steverlynck, een zone voor belastende industrie. De bevolking steigerde en infovergaderingen konden hen niet sussen. Het comité Leefbaar Vichte organiseerde een petitie-actie en de 628 bezwaarschriften blijken nu door te wegen.”

Toch was de dreiging niet meteen opgelost?

“De deputatie verleende nog een milieuvergunning mits strikte beperkingen: het bezoekersaantal werd gereduceerd van een paar duizend naar 600. Er dienden ook voldoende parkeermogelijkheden op de eigen terreinen voorzien te worden. De milieuvergunning wordt echter door de gemeente betwist voor de Raad van State. De gemeente weigerde ook de bouwvergunning, de initiatiefnemer ging in beroep bij de deputatie maar ook daar werd bouwvergunning geweigerd. Tijdens een recente gemeenteraad sprak de raad zich eenparig uit tegen de evenementenhal. Het comité Vichte leefbaar haalt haar slag dus thuis.”

BIO

Privé

Marianne Van Caenegem (61) is afkomstig uit Geraardsbergen, ze is getrouwd met Emile Schamp. Ze is de mama van Julie en Valérie. Er zijn al twee kleinkinderen Maxime en Elena. Een derde is op komst.

Loopbaan

Licentiate lichamelijke opvoeding. Start haar loopbaan bij het Rode Kruis, in 1990 start ze een home-uitzendkantoor. Ze is tien jaar voorzitster van Markant Vichte en met volle goesting fulltime aan de slag in het onderwijs in Brakel en Zottegem.

Vrije tijd

Actief bestuurslid Markant.

(Willy Depraetere)