Antoon Buddaert geeft de fakkel door bij visclub Immer Geduld in Zwevegem

Antoon Buddaert gaf de spreekwoordelijke fakkel door aan zoon William. © GV
Redactie KW

Antoon Buddaert (80) gaf het voorzitterschap van visclub Immer Geduld in Zwevegem-Knokke, door aan zijn zoon, William.

Antoon stond 60 jaar zelf aan de wieg van de visclub en was er altijd voorzitter. Hij herrinnert zich nog heel goed het ontstaan van de club. “Ik was sinds 1951 lid bij de Eendrachtige Lijnvissers Zwevegem. Na een jaar mocht ik zelfs aantreden in hun competitieploeg en haalde ik mooie resultaten op nationaal vlak. In 1956 was er wat onenigheid in de vereniging en Paul Hanssens vroeg mij een nieuwe maatschappij te starten in Zwevegem-Knokke.”

In korte tijd was de vereniging een feit. “We zijn gestart met een 14-tal leden en ons lokaal was in café Centraal (nu de Kanne). Er werd 10 frank lidgeld per maand gevraagd. Dat zou nu 25 eurocent zijn. Er werd besloten het reglement van de Moense Bliekers grotendeels over te nemen”, vertelt Antoon.

Geen vis genoeg om te vissen

Een visclub moet ook kunnen vissen. Men had wel een vijver in Zwevegem-Knokke, maar het ontbrak er aan voldoende vis. “We besloten 200 kleine karpertjes en 100 kg brasem aan te kopen. De karpertjes werden in een grote metalen kuip aangevoerd per spoor. Wij moesten dan met emmers op de fiets de vis overbrengen van het station in Zwevegem naar de put in Zwevegem-Knokke.”

De club kende een enorme groei en al vlug mocht men zo’n 130 leden verwelkomen. Momenteel noteert Immer Geduld nog altijd zo’n 100 leden. Antoon was niet alleen voorzitter van Immer Geduld, ook bij provinciale en nationale organisaties die iets met het vissen te maken hadden, had hij wel een plaatsje in het bestuur.

Het vissen zit er blijkbaar in de familie. Zijn echtgenote, Jeanine Vandenborre, heeft in haar categorie zeker 100 bekers gevist en was meerdere keren West-Vlaams Kampioen. Ook op nationaal vlak kon ze goed mee. Zoon William, die nu het voorzitterschap overneemt, vist onder andere in het Belgische Team Internationalen.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier