Annemie Vanhee uit Wervik is gevestigde waarde in duivenwereld

Redactie KW

Dit weekend vindt in Kortrijk Xpo de vijfde editie van Fugare plaats. Annemie Vanhee uit Wervik zal er met Vanhee Products ook van de partij zijn.

Annemie Vanhee (43) is een uitzondering in de duivenwereld: de Wervikse is een van de weinige vrouwen die erin slaagde om in deze mannenwereld naar de top door te stoten. Ze stamt dan ook uit de wereldberoemde duivenfamilie Vanhee en is intussen al sinds eind 1998 bezig. Ze kweekt en traint enerzijds duiven, anderzijds is de zaakvoerder van Vanhee Products. “Mijn bedrijfje is een groothandel die een 24-tal producten aanbiedt”, legt ze uit. “Dat gaat om energieopbouwende preparaten, vitaminepreparaten, neus- en oogdruppels… We hebben ook badzout in ons assortiment, met etherische oliën en eucalyptus. Duiven wassen zich graag in water waarin badzout wordt gemengd: het staat garant voor een goede wasbeurt en ze raken ervan in conditie.”

Echinacea

“Na de dood van mijn vader Michel in 1998 heb ik de groothandel overgenomen”, vervolgt Annemie. “Hij was ermee gestart in 1975 en was een pionier op dat vlak. Mijn vader ging 25 jaar geleden al aan de slag met bijvoorbeeld echinacea, propolis… natuurlijke immuunversterkende middelen. Nu zijn deze producten bekend bij het brede publiek, maar toen had niemand daar al iets over gehoord… Door zijn expertise heeft hij eigen formules kunnen samenstellen en daar werk ik nu op verder, samen met een laboratorium.”

De producten van Vanhee Products worden intussen door duivenmelkers van over de hele wereld gebruikt. “De verdeling in België gebeurt door de winkelketen Aveve”, aldus nog Annemie. “Wie wil, kan ook gebruik maken van onze webshop. Voor het buitenland doen we een beroep op speciaalzaken. Intussen is Vanhee Products te vinden in heel Europa, de Verenigde Staten, China, Dubai, enzovoort.”

Duiventraining

Naast de groothandel is Annemie ook druk in de weer met de duiven zelf. “Ik heb er tussen de 300 en 400”, stelt ze. “In de verzorging en training van de duiven kruipt er heel wat tijd. Vooral van april tot augustus is het ontzettend druk, want dan is het vluchtseizoen. Dan beginnen mijn dagen bij zonsopgang en eindigen ze pas ‘s avonds laat. Je moet de duiven verzorgen, trainen, inkorven… Het overgrote deel van het werk knap ik zelf op, al springt mijn partner Wim wel in als dat nodig is.” (AXV)