Annemie Messelis uit Menen is trotse eigenaar van de mooiste poes van West-Vlaanderen

Redactie KW

Zij wint een jaar gratis kattenvoer voor Musti en de twintig andere katten die ze heeft.

De foto van Annemie Messelis uit Menen met haar poes Musti behaalde de meeste stemmen in de fotowedstrijd ‘De mooiste poes van West-Vlaanderen’ op KW.be.


Annemie Messelis (53) heeft erg veel katten. In totaal dartelen twintig poezen rond in haar huis en dan worden de zwerfkatten die in haar asiel verblijven nog niet meegerekend. Op de winnende foto is Annemie te zien met haar Perzische kater Mustie. “Vijf jaar geleden heb ik hem van mijn zus gekregen toen hij amper een paar maanden oud was.” Perzische katten zijn echte rasdieren en kunnen om die reden erg duur zijn. “Mijn zus heeft er bij een kweker 500 euro voor neergeteld, wat nog relatief goedkoop is. Enige tijd later besliste die kweker om te stoppen en dan heb ik er nog twee exemplaren gratis en voor niets bijgekregen.”

“Iedere maand getrakteerd op een grondige wasbeurt in bad”

Twintig katten verzorgen en tegelijk een asiel doen draaien, is erg arbeidsintensief. Annemie heeft dan ook een strikt ochtendritueel ontwikkeld. “Beginnen doe ik met opruimen, want die beesten verliezen erg veel haar.” Vooral Musti en haar Perzische collega’s vergen erg veel aandacht. “Perzische katten zijn door de eeuwen heen en het vele kweken een beetje misvormd. Hun snoet is in tegenstelling tot gewone katten niets spits, maar plat. Hierdoor kunnen zij zich erg moeilijk wassen. Daarom worden ze iedere maand getrakteerd op een grondige wasbeurt in bad.” Maar er zijn nog meer aandachtspunten, weet Annemie. “Hun traankanaaltjes kunnen erg makkelijk ontsteken en een dagelijkse borstelbeurt is een must. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je op de duur meer tapijt dan poes hebt door de vele knopen die zouden ontstaan.” Toch doet Annemie dit allemaal met enorm veel plezier, want haar katten betekenen erg veel voor haar. Een passie die ontstaan is in haar kindertijd. “Thuis hadden wij een hond en een kat en dat heb ik altijd heel bijzondere dieren gevonden.”

Straatkatten

Via haar kattenasiel ‘vzw Katimoe’ vangt Annemie zwerfkatten op die ze helemaal op punt zet en voor adoptie ter beschikking stelt. “Wij steriliseren, vaccineren en chippen die beestjes die vaak in erg slechte omstandigheden bij ons terechtkomen. Enkel de baasjes die mij echt aanstaan, krijgen een kat mee naar huis. Het is immers niet de bedoeling dat ze opnieuw op straat belanden.”

Om haar kansen in de wedstrijd te vergroten heeft Annemie een heuse campagne op poten gezet. “Om stemmen te ronselen, hebben we een speciale Facebook-pagina opgericht en op die manier hebben wij erg veel mensen kunnen bereiken.”

(RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier