Ann Coussement: “Ik ben bewust bezig met het voorkomen van een burn-out”

© Kurt De Schuytener
Redactie KW

Op de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de Rekolettenstraat vond je vroeger café De Goal. Tegenwoordig worden er andere doelen vooropgesteld, want het is sinds deze week de nieuwste vestiging van de zaak van Ann Coussement (30), Re-Mind, dat staat voor studiecoaching, examencommissie, business coaching en educatie.

De naam Re-Mind doet bij steeds meer mensen een belletje rinkelen. Een bijles voor wiskunde of Frans, daar krijgen we al snel een beeld van, maar de onderneming van Ann is meer dan dat. Hoe snel Re-Mind groeit, bewijst de stijging van één naar zeven fulltime medewerkers in één jaar tijd. En dan zijn er nog de tientallen freelance coaches. Ann heeft bij Re-Mind momenteel niet minder dan tweehonderd leerlingen onder haar vleugels.

Voor welke zaken kunnen mensen bij Re-Mind terecht?

“Re-Mind is een studiebegeleidingskantoor dat vakspecifieke bijlessen geeft op het niveau van het lager, middelbaar en hoger onderwijs. Daarnaast bieden we ook algemene studiebegeleiding. We coachen bij de gezinnen thuis maar de sessies kunnen ook in onze eigen leslokalen in Kortrijk plaatsvinden. Sinds twee jaar kan er bij ons op kantoor ook gestudeerd worden, onder begeleiding en met de nodige check-up. Daarnaast biedt Re-Mind ook ondersteuning aan leerlingen examencommissie, organiseren we coaching aan bedrijven en werken we aan eigen publicaties.”

Die leerlingen examencommissie hebben bij jullie hun eigen stek?

“De tweede verdieping van ons nieuwste gebouw is helemaal aan die leerlingen gewijd. We hebben capaciteit voor zeven fulltime leerlingen die van maandag tot en met vrijdag bij ons les volgen, studeren en leerstof verwerken. Zij hebben een eigen bureau, een vaste trajectbegeleider en een team van vakcoaches die hen klaarstomen voor de examens. Verder zijn er een tiental leerlingen die deeltijds van onze hulp gebruik maken om nog één of meer vakken af te leggen.”

Re-Mind heeft drie locaties op Overleie en jullie wonen er ook. Waarom kozen jullie voor deze buurt?

“Op Overleie komen wonen en werken was een bewuste keuze. Overleie is een bruisend stadsdeel maar met de gezelligheid van een klein dorp. De eerste vestiging van Re-Mind ligt in het midden van de Burgemeester Schinkelstraat en daar wonen wij ook. Onze bureaus, een van de ontvangstruimtes en een aantal leslokalen blijven ook op dat adres. Toen we meer ruimte nodig hadden, vonden we die aan het Sint-Amandsplein: daar hebben we enkele leslokalen en een studiezaal. Nu hebben we het gevoel dat de derde locatie onze groei perfect buffert en ons hele team voldoende ruimte biedt.”

Ann Coussement:
© Kurt De Schuytener

Waarom ben je met studiebegeleiding begonnen?

“Tijdens mijn studies marketing in het hoger onderwijs koos ik voor het keuzevak pedagogie. Ik kreeg al snel de kans om te starten als bijlesgeefster en deed dit graag, eerst voor leerlingen middelbaar onderwijs, later ook voor studenten hoger onderwijs. Ik merkte wel dat veel studiebegeleidingskantoren te weinig inspanning leveren om mensen echt op een persoonlijke manier verder te helpen en ik voelde dat ik er als coach veelal alleen voor stond. Daar wou ik met de oprichting van Re-Mind verandering in brengen.”

De examencommissie wint aan populariteit. Hoe valt dat te verklaren?

“De examencommissie is een alternatief voor leerlingen die zich niet helemaal goed voelen in het regulier onderwijs. Hoewel de voordelen van klassikaal onderwijs niet te onderschatten zijn. Voor problematieken zoals ADHD of dyslexie kan de examencommissie een goed alternatief bieden. Daarnaast zijn er ook leerlingen die na een C-attest in het vijfde middelbaar hun toevlucht nemen tot de examencommissie, met succes. Ze doen het zeker niet slecht op school, maar een dipje met kerst ophalen in juni is niet altijd haalbaar.”

“De Kortrijkzanen hebben tijd nodig om je te aanvaarden, alsof ze eerst willen zien wat je te bieden hebt om je daarna te omarmen”

Is de examencommissie voor iedereen een goed alternatief?

“Het merendeel van de leerlingen zit op zijn plek in het reguliere onderwijs. Veel leerlingen komen echter door omstandigheden of moeilijkheden op school in een lastig parket te zitten. Voor velen lijkt het BSO dan de enige uitweg, maar niet iedereen zit daar op zijn plaats en die keuze heeft grote gevolgen voor hun toekomstmogelijkheden. Ook voor hen kan de examencommissie een uitweg bieden. Momenteel hebben we enkel leerlingen die een ASO- of TSO-traject volgen, maar we proberen te focussen op de toekomst van onze Re-Mind’ers, wat ze ook studeren.”

Jullie hebben een goed band met de leerlingen?

“Over de middag eten onze leerlingen en ons team in mijn eetkamer. Mijn moeder, die trouwens onze financieel directeur is, kookt. De gezamenlijke lunchpauze is niet alleen goed voor de sfeer en onze studenten, het vormt ook een rustmoment halverwege de dag. Ik daag mijn lichaam soms net dat ietsje te veel uit. Te korte nachten, te weinig recupereren, er helemaal voor willen gaan… Ik doe mijn best om die balans goed te krijgen en ben heel bewust bezig met het voorkomen van een crash of burn-out. Ik kreeg al te veel signalen dat ik moet opletten.”

Dat klinkt alsof je jezelf al vroeg bent tegengekomen?

“Ik was al heel jong actief betrokken bij de zaak van mijn ouders. Het interesseerde me enorm en de gezondheidstoestand van mijn vader zorgde ervoor dat ik vanaf mijn 14de nog nauwer betrokken raakte. Ik ondervond hoe zwaar het kan zijn om een gezin te combineren met een zaak, hoeveel mijn mama en papa écht werkten, wat de uitdagingen waren en vooral hoe onvoorspelbaar het leven ook kan zijn. De levenslessen die ik toen meekreeg – van mijn ouders maar ook uit die ervaringen – staan in mijn geheugen gegrift. En dan komt er wel een moment waarop je geconfronteerd wordt met jezelf en leert dat je soms even moet herbronnen.”

Een ondernemer heeft nooit rust…?

“Tijdens opleidingen hoor ik dikwijls de raad ‘plan een dagje niks doen’, ‘zet je telefoon elke dag twee uur uit’ of ‘wees toch eens niet bereikbaar’. In veel bedrijven kan dat gewoon echt niet. Ik wil klaar staan voor mijn klanten, voor mijn team, voor iedereen die mij nodig heeft. Om 17 uur stoppen met werken zou mij nooit lukken. Ik vind het al fijn als ik overdag even kan weglopen, een privéafspraak kan voornemen als dat moet, of even kan genieten van een lunch. Wie mij kent, weet dat die zaken voor mij zeer belangrijk zijn: ik ben en blijf een onderneemster, altijd.”

“Om 17 uur stoppen met werken zou mij nooit lukken”

Welke tips heb je voor wie zoekt naar balans op het werk?

“Het is belangrijk om realistisch te blijven in je verwachtingen omtrent die balans. Wees blij met de kleine momentjes en plan bewust je eigen vrije tijd in. Ik weet hoe sterk mijn team is en dat ik er op kan rekenen. Toch geeft het mij een goed gevoel als mijn teamleden mij af en toe om raad of bijsturing komen vragen. Loslaten is een uitdaging.”

Ann Coussement:
© Kurt De Schuytener

Wat is vrije tijd voor jou?

“Tijd maken voor mijn dochters, voor mijn familie en voor mijn vrienden. Elk weekend staat er wel een avondje uit op de agenda of is er een vrije zondag ingepland. Dan zeg ik ‘foert’ en geniet ik van een uitstapje, een etentje of een momentje shoppen. Ik heb daar nood aan, dat voel ik wel. Het voelt dan ook zalig om bij te kunnen kletsen.”

Je woont en werkt vlak bij de Leie. Wat betekent het water voor jou?

“Water is rust, bezinnen en toch genieten. Tijdens de zomer even langs het water toeren met de dochters, ‘s avonds even een mijmermomentje voor mezelf inlassen… Tijdens de middagpauze genieten we met de collega’s vaak van een kwartiertje zon, wat stilte of net wat overleg. We vormen een toffe bende en het is zalig om te weten dat, hoe jong dit Re-Mind-team ook is, we heel goed samenhangen.”

Is Kortrijk een goede stad voor ondernemers zoals jij?

“Toen ik net begon, dacht ik dat het niet veel uitmaakte waar ik de zaak zou vestigen. Nu merk ik hoe leuk Kortrijk is voor ondernemers. Er valt van alles te beleven, er worden inspanningen geleverd om het voor elke ondernemer aantrekkelijk te maken en vooral: Kortrijk beschikt over een goed netwerk van ondernemers. Dat merk ik nu zelf. Ik begin me nu écht thuis te voelen in de Kortrijkse ondernemerswereld. De Kortrijkzanen hebben tijd nodig om je te aanvaarden, alsof ze eerst willen zien wat je te bieden hebt, om je daarna te omarmen.”

Ann Coussement is 30 jaar. Ze is getrouwd en heeft twee dochters: Lusiné (5) en Eliana (4). Ze heeft het ondernemen met de paplepel meegekregen. Ann studeerde marketing, handelswetenschappen en een specifieke lerarenopleiding. Ze startte als bijlesgeefster tijdens haar studies en richtte in 2010 Re-Mind op, een studiebegeleidingskantoor in Kortrijk. Ann is ook docente aan Vives binnen HBO5 marketing. Ze is bestuurslid van Unizo Kortrijk en lid van de regioraad Unizo West-Vlaanderen. Ann geniet van elk vrij moment, liefst met kinderen, familie en vrienden.

Reizen

“Reis je met kinderen? Dan blijft Zuid-Frankrijk voor mij de ideale bestemming. Als kind ging ik steeds met familie een maandje in Fayence vertoeven en dat is me altijd bijgebleven. Ik durf ook wel eens zonder de kinderen weg te gaan en dan ga ik voor pure verwennerij, eeuwige zon en het gevoel écht weg te zijn. Geef me dan maar de Dominicaanse Republiek of een duikvakantie in Egypte.”

(Jasmien Aernout)

Wandelen

“We hoeven maar de deur uit te stappen en we staan aan het water. Dus ‘ja’ voor mij is de Leie mijn ideale uitzicht tijdens een wandeling of als ik ga joggen. De dochters fleuren op als ze met hond Iago op zwier mogen langs het water richting het speelplein. Er valt altijd wel iets te zien of te beleven.”

Reizen

“Reis je met kinderen? Dan blijft Zuid-Frankrijk voor mij de ideale bestemming. Als kind ging ik steeds met familie een maandje in Fayence vertoeven en dat is me altijd bijgebleven. Ik durf ook wel eens zonder de kinderen weg te gaan en dan ga ik voor pure verwennerij, eeuwige zon en het gevoel écht weg te zijn. Geef me dan maar de Dominicaanse Republiek of een duikvakantie in Egypte.”

(Jasmien Aernout)

Favoriete plekjes

“Kortrijk heeft echt zijn charmes. De combinaties tussen nostalgische plekjes zoals het Begijnhofpark en de drukte van de stadskern bij festiviteiten vind ik de max. Zoek ik de rust, dan blijf ik veelal aan onze kant van het water en beleef ik wat Overleie biedt.”

Wandelen

“We hoeven maar de deur uit te stappen en we staan aan het water. Dus ‘ja’ voor mij is de Leie mijn ideale uitzicht tijdens een wandeling of als ik ga joggen. De dochters fleuren op als ze met hond Iago op zwier mogen langs het water richting het speelplein. Er valt altijd wel iets te zien of te beleven.”

Reizen

“Reis je met kinderen? Dan blijft Zuid-Frankrijk voor mij de ideale bestemming. Als kind ging ik steeds met familie een maandje in Fayence vertoeven en dat is me altijd bijgebleven. Ik durf ook wel eens zonder de kinderen weg te gaan en dan ga ik voor pure verwennerij, eeuwige zon en het gevoel écht weg te zijn. Geef me dan maar de Dominicaanse Republiek of een duikvakantie in Egypte.”

(Jasmien Aernout)

Eten

“Er zijn zo veel goede adresjes in Kortrijk en eigenlijk zou ik me niet mogen beperken tot een paar namen. Ik heb wel enkele vaste stekjes. Bij Balthazar vind je een uitstekende combinatie van lekker eten en sfeer. Net buiten de stad in ‘t Wit Kasteel op de Doorniksesteenweg kom ik bij voorkeur om lang te tafelen in goed gezelschap. A. Roma in de Kapittelstraat is dan weer mijn Italiaanse favoriet. Een van mijn nieuwste ontdekkingen is Botero op het Schouwburgplein in het hart van de stad.”

Favoriete plekjes

“Kortrijk heeft echt zijn charmes. De combinaties tussen nostalgische plekjes zoals het Begijnhofpark en de drukte van de stadskern bij festiviteiten vind ik de max. Zoek ik de rust, dan blijf ik veelal aan onze kant van het water en beleef ik wat Overleie biedt.”

Wandelen

“We hoeven maar de deur uit te stappen en we staan aan het water. Dus ‘ja’ voor mij is de Leie mijn ideale uitzicht tijdens een wandeling of als ik ga joggen. De dochters fleuren op als ze met hond Iago op zwier mogen langs het water richting het speelplein. Er valt altijd wel iets te zien of te beleven.”

Reizen

“Reis je met kinderen? Dan blijft Zuid-Frankrijk voor mij de ideale bestemming. Als kind ging ik steeds met familie een maandje in Fayence vertoeven en dat is me altijd bijgebleven. Ik durf ook wel eens zonder de kinderen weg te gaan en dan ga ik voor pure verwennerij, eeuwige zon en het gevoel écht weg te zijn. Geef me dan maar de Dominicaanse Republiek of een duikvakantie in Egypte.”

(Jasmien Aernout)

Relax

“In de Mellestraat in Heule vind je mijn vaste stek om een uurtje te ontsnappen aan de dagelijkse rat race. Elke van Seize The Moment weet perfect de pijnlijke punten los te masseren en kan me even doen ontstressen. En hoe raar het ook klinkt, mijn wekelijks uurtje personal coaching bij Sporty-X werkt ook erg ontspannend. Door even diep te gaan kan er ik weer helemaal tegenaan.”

Eten

“Er zijn zo veel goede adresjes in Kortrijk en eigenlijk zou ik me niet mogen beperken tot een paar namen. Ik heb wel enkele vaste stekjes. Bij Balthazar vind je een uitstekende combinatie van lekker eten en sfeer. Net buiten de stad in ‘t Wit Kasteel op de Doorniksesteenweg kom ik bij voorkeur om lang te tafelen in goed gezelschap. A. Roma in de Kapittelstraat is dan weer mijn Italiaanse favoriet. Een van mijn nieuwste ontdekkingen is Botero op het Schouwburgplein in het hart van de stad.”

Favoriete plekjes

“Kortrijk heeft echt zijn charmes. De combinaties tussen nostalgische plekjes zoals het Begijnhofpark en de drukte van de stadskern bij festiviteiten vind ik de max. Zoek ik de rust, dan blijf ik veelal aan onze kant van het water en beleef ik wat Overleie biedt.”

Wandelen

“We hoeven maar de deur uit te stappen en we staan aan het water. Dus ‘ja’ voor mij is de Leie mijn ideale uitzicht tijdens een wandeling of als ik ga joggen. De dochters fleuren op als ze met hond Iago op zwier mogen langs het water richting het speelplein. Er valt altijd wel iets te zien of te beleven.”

Reizen

“Reis je met kinderen? Dan blijft Zuid-Frankrijk voor mij de ideale bestemming. Als kind ging ik steeds met familie een maandje in Fayence vertoeven en dat is me altijd bijgebleven. Ik durf ook wel eens zonder de kinderen weg te gaan en dan ga ik voor pure verwennerij, eeuwige zon en het gevoel écht weg te zijn. Geef me dan maar de Dominicaanse Republiek of een duikvakantie in Egypte.”

(Jasmien Aernout)