Animal Rights verspreidt undercoverbeelden van dierenleed bij kuikens in Tieltse broeierij

15/06/17 om 08:31 - Bijgewerkt om 09:57

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft donderdag nieuwe undercoverbeelden verspreid waarin dierenleed bij ongeschikte kuikens in kippenkwekerijen wordt aangeklaagd.

Animal Rights verspreidt undercoverbeelden van dierenleed bij kuikens in Tieltse broeierij

In de beelden is onder meer te zien hoe de kuikens in een Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. De beelden zijn genomen met een verborgen camera. Animal Rights filmde ook in een vleeskuikenhouderij in Antwerpen.

"Ons nieuwe onderzoek toont aan dat de lijdensweg van dieren voor de productie van vlees al voor het slachthuis begint. De levenscondities in de stallen staan mijlenver af van hun werkelijke noden en verlangens", klinkt het bij Nadine Lucas van Animal Rights. Animal Rights had in maart nog undercoverbeelden gepubliceerd over het misbruik in een varkensslachthuis in Tielt. Dat leidde toen tot een tijdelijke sluiting van het slachthuis.

"Problematiek in de hele sector"

Bij de betrokken broeierij in Tielt wilde men voorlopig nog niet reageren omdat men de beelden nog niet had gezien. Animal Rights benadrukt donderdag wel dat niet één bedrijf geviseerd wordt. "Het is niet de bedoeling de focus te leggen op een individueel bedrijf. Het gaat om een problematiek in de hele sector", zegt Benoit van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights. "Praktijken zoals we die op de beelden zien, zijn geen uitzondering. Vlaanderen ligt bij wijze van spreken bezaaid met broeierijen en kuikenhouderijen waar dergelijke zaken gangbaar zijn."

Delen

"Praktijken zoals we die op de beelden zien, zijn geen uitzondering" - Animal Rights

De kuikens zijn bestemd voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen waar ze opgefokt worden voor de slacht. Animal Rights maakte ook beelden in twee van die vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. "De kippen kunnen amper op hun poten staan en hebben de grootste moeite om te lopen. Ze lijden stress omdat natuurlijk kippengedrag zoals scharrelen en stofbaden, of het realiseren van een pikorde, onmogelijk is", zegt Nadine Lucas, de voorzitter van Animal Rights.

De organisatie heeft op haar website een petitie opgestart waarin de Vlaamse overheid opgeroepen wordt te stoppen met het promoten van vlees en zuivelproducten. Animal Rights had in maart nog undercoverbeelden gepubliceerd over het misbruik in een varkensslachthuis in Tielt. Dat leidde toen tot een tijdelijke sluiting van het slachthuis.

Het filmpje van de dierenrechtenorganisatie vindt u hier.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!