Angelina: van Bulgaarse politievrouw tot Belgische ‘bakkerin’

Redactie KW

Het is de opvallende carrièrewending van Angelina Angelova (39) uit Westkerke. Zij werkte jarenlang als politieagente in haar thuisland Bulgarije. Tot ze er een Belgische man leerde kennen, met hem trouwde en naar België verhuisde.

Zeven jaar nadat ze in ons land kwam wonen, kent de carrière van Angelina een hele ommezwaai. Want nu bakt ze gepersonaliseerde taartjes, cupcakes en koekjes. “Ik kan tot een half uur aan een koekje werken”, zegt ze. “Maar zo voelt dat niet. Want het is voor mij nog steeds een hobby.”

De liefde gevolgd

Aan de grenscontroles in Bulgarije controleerde ze duizenden wagens. Sommige dagen stond er een file tot tien kilometer aan de grens. Alle bestuurders en hun auto’s werden door Angelina en haar collega’s grondig geïnspecteerd. En toen ook onze Belgische politie er een handje ging helpen, leerde Angelina er zowaar haar grote liefde kennen. Ze werd verliefd op een Belgische politie-inspecteur en volgde zeven jaar geleden de liefde naar ons land. Maar omdat politiemensen hier de Belgische nationaliteit moeten hebben, kon ze haar job onmogelijk verder zetten. “In het begin heb ik dat wel heel hard gemist”, zegt ze. “Maar na een tijdje ebt dat wel weg. Ik hoor nog vaak mijn collega’s van vroeger, maar nu heb ik soms het gevoel dat ik niet meer mee kan praten. Ik weet bijna niet meer waar ze het over hebben.”

Eentonige opleiding

Maar als die collega’s het over icing en baktijden zouden hebben, zou Angelina dat maar al te goed weten. Ze volgde drie jaar lang een opleiding Brood en Banket aan de Groene Poorte in Brugge. Maar de Belgische patisserie bleek toch niet helemaal haar ding. “Ik kan niet goed uitleggen hoe dat komt”, zegt ze. “Maar ik vond het een beetje te eentonig. Ik wilde alles perfect afwerken en ook een persoonlijke toets geven.” Voor vrienden en familie bakt Angelina al een tijdje taarten, koekjes en cupcakes. Daar kan ze telkens haar eigen creativiteit in kwijt. “Ik maakte zelfs al de taart voor op de trouw van de dochter van heel goede vrienden. En koekjes en taarten voor kinderfeestjes van familie en vrienden. Ik zag het al die tijd puur als een hobby.”

Communies

Maar ondertussen is het ook een beetje haar werk geworden. Want enkele weken terug richtte Angelina haar eigen bedrijfje op: Angelicious. En de bestellingen lopen ondertussen al aardig binnen. “Mei is natuurlijk de maand van de communies”, zegt ze. “En dat merk ik wel duidelijk. Zo maakte ze onlangs ook enorm leuke koekjes met het thema Trolls. Bijna een half uur zat ik aan één koekje. Ik wil dan ook gewoon dat elk koekje perfect is en dat de mensen tevreden zijn met het eindresultaat.” Wie zelf de koekjes en taarten van Angelina wil proeven, kan terecht op haar Facebook-pagina Angelicious.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier