Andrii Kovalenko verzamelt medisch materiaal voor Oekraïne

Redactie KW

Om de slachtoffers van het oorlogsgeweld in zijn thuisland in Oekraïne te helpen, verzamelt Andrii Kovalenko medisch materiaal. Via het Rode Kruis Vlaanderen laat Anrii alles opsturen naar Kiev. Van daaruit wordt alles verder verdeeld naar conflictgebieden waar de nood het hoogst is.

Andrii, die net zijn 48ste verjaardag vierde, is het mooiste bewijs dat vluchtelingen wel degelijk hun plaats vinden in de maatschappij van hun nieuw thuisland. De hulpvaardige man was de corruptie in Oekraïne beu. Samen met zijn vrouw Olena en zijn twee studerende kinderen Miroslav en Christina belandde hij in 2007 in de Stad aan Zee. Hij woont in een huis tegenover het vroegere militair hospitaal.

Vuurgevechten

“Mijn job als technisch beambte voor de kerkfabriek van de Sint-Jozefsparochie versnelde mijn integratie in Oostende”, opent Andrii. “Ik voer er onderhoudswerken uit om de kerk langs de Alfons Pieterslaan in goede staat te houden. Twee keer per week zijn er ook klusjes op te knappen in de Heilig Hartkerk. Uiteraard houdt het militair conflict in mijn thuisland me wakker. Momenteel teisteren gewelddadige conflicten de oostelijke en zuidelijke provincies van mijn land van herkomst. Ook in de hoofdstad Kiev vielen tijdens protesten allerhande veel doden.”

“Sinds februari 2014 gaan de oostelijke regio’s Loegansk en Donetsk gebukt onder een oorlog tussen Oekraïense overheidstroepen en pro-Russische rebellen”, vertelt hij. “De burgerbevolking zit gevangen tussen de strijdende partijen en betaalt een zware tol voor de gevechten en bombardementen. Er vielen ondertussen al meer dan vijfduizend doden en veel militairen van het moedige Oekraïense leger sneuvelden of raakten zwaargewond. Sommige ziekenhuizen werden rechtstreeks getroffen door de vuurgevechten. De bevoorrading met medisch materiaal is sinds vorige zomer onderbroken of ernstig verstoord. In de ruime regio heerst een nijpend tekort aan geneesmiddelen en medisch materiaal. Sinds het begin van het conflict levert Artsen Zonder Grenzen medisch materiaal en geneesmiddelen aan meer dan 130 sociale structuren, ziekenhuizen en ambulancediensten.”

“Laat je hart spreken”

De miserie en het verdriet werd hem te veel. “Daarom startte ik in 2013 met het verzamelen van medisch materiaal en kledij”, aldus Andrii. “Samen met een groep vrijwilligers herstelde ik al honderden rolstoelen, ziekenhuisbedden en ander medisch materiaal. Mijn werkgever stelt hiervoor de lege kelderruimtes onder de Sint-Jozefskerk ter beschikking. Tal van ziekenhuizen, woonzorgcentra en kringloopcentra uit heel Vlaanderen deden al schenkingen. Dit mondt uit in een indrukwekkende verzameling hulpgoederen, klaar voor het transport naar Oekraïne. Hoe meer medisch materiaal geschonken wordt, hoe meer slachtoffers van het gewapend conflict in Oekraïne we kunnen helpen. Vandaar mijn oproep: laat je hart spreken en spring in de bres voor de onschuldige burgerslachtoffers in Oekraïne. Bruikbare hulpgoederen zijn meer dan welkom. Er mogen zelfs kleine mankementen aan zijn. Ik denk hier vooral aan medisch materiaal zoals rolstoelen, wandelstokken, loophulpwagentjes, baxterhouders, bloeddrukmeters… We komen de spullen zelf halen.”

(BVO)