Andrea Vanbesien uit Gistel viert honderdste verjaardag

De honderdjarige Andrea Vanbesien mocht de gelukwensen van hier schepen Annie Cool en burgemeester Bart Halewyck ontvangen. © AN
Redactie KW

Andrea Vanbesien vierde haar honderdste verjaardag. Samen met haar zus Juliette woont ze in de Hogenbilk. Andrea was het tweede kind in een gezin van twaalf, zes meisjes en zes jongens.

Andrea is afkomstig van Leke, waar haar ouders een boerderij hadden. Toch werd Andrea in Eeklo op 14 december 1917 geboren. Oorlogsomstandigheden waren daarvan de oorzaak: toen de frontlijn vervaarlijk dicht bij Leke kwam, verkoos het echtpaar Camiel Vanbesien en Elisa Swaenepoel, beiden toen 31 jaar oud, te vluchten. Grotendeels te voet, gedeeltelijk op een boerenkar, maakte de hoogzwangere Elisa de tocht naar familie in Eeklo. Daar kwam Andrea ter wereld. Na de oorlog ging het gezin terug naar Leke. In 1953 kwam het in Gistel in de Hogenbilk wonen.

Op reis

Andrea en haar twee broers bleven op de boerderij werken. Twee van haar zussen, Rachel (+) en Egide, studeerden voor regentes, twee andere, Denise en Juliette, voor verpleegkundige.

De dames hadden duidelijk altijd al niet alledaagse reisdoelen voor ogen. Zo maakte Andrea met enkele zussen, zowat vijftig jaar geleden, een uitgebreide reis door enkele Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, Algerije, Tunesië. “In Marokko hebben we ooit in een gevangenis geslapen! We verbleven op een camping en midden in de nacht werden we door dieven opgeschrikt. De politie kwam ter plaatse, nam ons mee en gaf ons een slaapplaats in een spiksplinternieuwe afdeling van een gevangenis”, vertelt Juliette. Dat zij een paar jaar eerder met de auto nog door Parijs en door Madrid gereden hebben? Andrea vindt dat helemaal niet speciaal.

De eeuwelinge heeft altijd een grote belangstelling voor land- en tuinbouw gehad. In haar, wel erg grote tuin, bloeiden ooit niet minder dan duizend tulpen.

Laptop?

Op vandaag zijn haar activiteiten uiteraard flink teruggeschroefd. Maar dat zij nog erg vitaal is, bewijst haar reactie op het geschenk dat schepen en provincieraadslid Annie Cool namens de Provincie mocht overhandigen. Toen zij dat grote pak zag, reageerde ze: “‘t Is toch geen laptop zeker?!”

Het was een mooie schaal. Even voordien had zij de mooie bloemtuil, die burgemeester Bart Halewyck haar namens het stadsbestuur aanbood, in ontvangst mogen nemen.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier