André Debruyne uit Roeselare brengt hulde aan 125 jaar Boerengilde

Francis Debruyne, André Debruyne, Kris Debruyne, Lieve Baert en Kris Declercq. © (Foto SB)
Redactie KW

Dinsdagnamiddag werd op het stadhuis een kroniek voorgesteld van 125 jaar Boerengilde/Landelijke Gilde in onze stad.

Dit boek werd voor auteur André Debruyne (79) uiteindelijk een levenswerk, waar hij als prille twintiger al passioneel mee bezig was. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om de evolutie van de landbouw weer te geven”, verduidelijkt André, die zelf 19 jaar voorzitter was van deze buitengewone vereniging.

“Het is een schets geworden van het Roeselaarse gildeleven. De Landelijke Gilde ontmoet je in bijna elk dorp in Vlaanderen en voor veel generaties blijft het een heilig icoon van de boerenfamilies. Deze Gilde behartigt het algemeen welzijn van plattelandsbewoners, organiseert ontmoetingen en biedt die families een sociaal, cultureel en ontspannend programma aan.”

In het huidige bestuur zetelen trouwens nog steeds afstammelingen van de stichters uit 1892. “Dit naslagwerk telt symbolisch 125 bladzijden en bevat naast 160 foto’s, ook oude teksten, persartikelen, gegevens van het bisdom en zelfs wetenswaardigheden uit het Leuvens archief.” André hoopt in de eerste plaats dat lezers er plezier aan zullen beleven. “Ik ben ervan overtuigd dat de beelden herinneringen zullen oproepen want die herinneringen zijn toch de wijn van het geheugen”, aldus een fiere schrijver.

Het boek kost 14 euro en kan je bestellen via www.roeselare.landelijkegilden.be of debruyne.francis@skynet.be.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier