André (67) redt visser Frans (75) van gewisse verdrinkingsdood

Redactie KW

Toen visser Frans Coutteau uit De Panne vrijdagavond in de Duinkerkevaart viel en er niet meer uit raakte, leek het einde voor hem nabij. Tot zijn engelbewaarder opdaagde, in de persoon van André Plancke uit Veurne. Die redde hem van een gewisse dood.


Frans was na het vispartijtje zijn materiaal bij elkaar aan het rapen, toen hij duizelig werd en in het water viel. Hij probeerde uit de vaart te klauteren, maar het gras van de oever, waaraan hij zich vastgreep, kwam gewoon los. Hij zwom naar de overkant, maar daar beletten platen die tegen de berm geslagen waren dat hij grip had. En hoe hij ook om hulp riep, de voorbijgangers hoorden zijn gesmoorde kreten niet. “Na zo’n vijftien vruchteloze pogingen om uit het koude water te raken – ik lag er dan al anderhalf uur in – gaf ik het op”, vertelt Frans vanop zijn ziekenbed. “Ik was van plan om mij te laten gaan en te wachten op het onvermijdelijke.”

“Kwartier later zou fataal geweest zijn”

Maar net toen kwam André Plancke aangereden. Die had Frans op zijn vertrouwde hengelplek zien zitten toen hij hem met zijn fiets passeerde, maar toen hij even later opnieuw voorbij kwam – deze keer met de auto onderweg naar zijn ex-schoondochter in Adinkerke – merkte hij dat Frans niet meer te bespeuren was. “Omdat mijn schoondochter niet thuis was, keerde ik terug en besloot ik een kijkje te gaan nemen.”, vertelt André. “Plotseling zag ik zijn hoofd uit het water steken. Ik ben naar hem toegesneld, heb hem van af de oever vastgepakt en hem uit het water getrokken. Frans was helemaal onderkoeld. Een kwartier later en het zou voorbij geweest zijn.”

‘(Mark Maes)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust