Andersvalide man geweigerd in café omdat uitbater dacht ‘dat hij drugs gepakt had’

Bjorn Gryson probeert ondanks zijn beperking een normaal leven te leiden. "Maar het is niet gemakkelijk", aldus de 32-jarige Langemarkenaar. (Foto TOGH)
Redactie KW

De man is mentaal perfect in orde, maar kan zich door een fysieke beperking moeilijk verstaanbaar maken en hij kan ook moeilijk stappen

Toen de andersvalide Bjorn Gryson vrijdagavond met enkele vrienden van jeugdhuis De Flodder in Langemark nog een pintje wilde drinken in De Vage Belofte in Ieper, werd hij de toegang ontzegd omdat de uitbater dacht dat hij onder invloed was van drugs. Het is slechts een van de vele vooroordelen en problemen waarmee de 32-jarige Bjorn in zijn leven geconfronteerd wordt.

Bjorn Gryson (32) kampt al heel zijn leven met een fysieke beperking. “Maar het is zeker geen mentale beperking“, benadrukt Bjorn. “Er is iets misgelopen bij mijn geboorte. Ik draag mijn beperking dus al heel mijn leven.”

In mijn hoofd is alles in orde, alleen wil mijn lichaam niet mee

De Langemarkenaar kan heel moeilijk stappen, maar heeft een elektrische rolwagen waarmee hij grote afstanden aflegt. Ook praten is moeilijk, maar mits wat inspanning en luisterbereidheid is hij wel te begrijpen. “Het is niet simpel om zo door het leven te moeten gaan”, vertelt Bjorn. “Zeker omdat in mijn hoofd alles in orde is, alleen wil mijn lichaam niet mee. Ik mis vooral een vriendin, want ik heb ook gevoelens. Soms word ik wel eens jaloers als ik een koppel zie, maar in mijn situatie is het heel moeilijk om het juiste meisje te vinden.”

In jeugdhuis De Flodder vond hij een plek waar hij zonder vooroordelen zichzelf kan zijn. “Ik ging voor de eerste keer naar De Flodder op 9 juli”, vertelt Bjorn. “Ik kwam van een verjaardagsfeest van mijn oom in Poelkapelle. Toen ik aan De Flodder passeerde stond mijn neef Bryan Gryson buiten, die me naar binnen uitnodigde. Meteen voelde ik me er thuis. Ik werd met open armen ontvangen en kon er praten met enkele mensen. Ondertussen zit ik in het bestuur van het jeugdhuis. Ik ontwerp onder meer de affiches en houd de boekhouding bij.”

Alsof het zo al niet moeilijk genoeg is om te leven met een beperking, stuit Bjorn ook in het dagelijkse leven echter vaak op onbegrip en onaangepaste gebouwen. “Bjorn is verzot op kleren. Hij zou elke dag nieuwe kleren willen kopen, maar in Ieper zijn zowat alle winkels niet aangepast voor rolwagengebruikers”, zegt mama Rita Bartier. “Onlangs kwam hij thuis helemaal onder de modder. Iemand had hem gewoon van de weg gereden.”

Zonder rolwagen

Het toppunt vond echter plaats vrijdagavond. “We hadden een gezellige avond in De Flodder en omstreeks 1 uur wilde onze voorzitter Cederic Latruwe nog eens naar de Vismarkt in Ieper om affiches op te hangen”, vertelt Bjorn. “Ik had mijn rolwagen niet mee. Toen we wilden binnengaan in De Vage Belofte, mocht ik niet binnen. De uitbater dacht blijkbaar dat ik drugs genomen had. Nochtans hebben Cederic en de andere mensen die mee waren wel honderd keer gezegd dat ik een beperking had en dat ik daarom moeilijk kon stappen, maar tevergeefs. We hebben er ons niet veel van aangetrokken en zijn ernaast iets gaan drinken. Ik was gewoon trots dat ik de hele avond mijn plan heb kunnen trekken zonder mijn rolwagen. Toen ik thuis kwam, heb ik dan wel eens mijn gedacht gezet op Facebook.”

Hij is hier altijd welkom en de volgende keer dat hij komt krijgt hij een meter bier cadeau

Eigenaar Christophe Dozie van De Vage Belofte zit enorm verveeld met het voorval. “We kunnen moeilijk begrijpen hoe dit is kunnen gebeuren”, zegt hij. “Ik ken Bjorn. Ik heb nog met hem rondgereden zodat hij kon uitgaan. Bovendien is mijn medevennoot blind en dus ook andersvalide. Zelf ben ik betrokken bij de vzw Viva La Fiësta, een organisatie die van alles organiseert om het onderzoek naar spierziekten te ondersteunen. Om maar te zeggen dat we helemaal niets hebben tegen mensen met een beperking, integendeel.”

Hoe is het incident dan kunnen gebeuren? “De persoon die Bjorn en zijn vrienden tegenhield aan de ingang was iemand die hier drie jaar in de zaak heeft gestaan. Vrijdag was het zijn laatste dag als uitbater en hij gaf een afscheidsfeestje. Hij dacht dat Bjorn onder invloed was van verdovende middelen en was nogal kort in zijn reactie. Mocht ik aan de deur gestaan hebben, dan zou het nooit gebeurd zijn. Ik heb ondertussen telefonisch en via Facebook onze verontschuldigingen aangeboden aan Bjorn. Hij is hier altijd welkom en de volgende keer dat hij komt krijgt hij een meter bier cadeau.”

Bjorn is zeker van plan om op die uitnodiging in te gaan. “Het was zeker niet de bedoeling om met mijn Facebookbericht slechte reclame te maken voor De Vage Belofte“, vertelt Bjorn. “Ik ken Christophe en ik weet dat hij het hart op de juiste plaats heeft voor mensen met een beperking, maar dit voorval is wel een voorbeeld van alle vooroordelen en misverstanden waarmee ik geconfronteerd word door mijn beperking. Ik probeer positief te blijven met de hulp van mijn vrienden. Daarom wil ik een woord van dank richten tot Cederic en Roderik Latruwe, Gilke en Brent Schier, Dylan Vermeersch, Isabelle Devrome en Sam Lanckriet, en natuurlijk mijn ouders.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier