Amnesty International: “Vergeet niet dat het hier om mensen gaat”

Redactie KW

“België kan niet zomaar iedereen tegenhouden aan de grens. Voor elk individu moet de nood aan bescherming worden ingeschat, bijvoorbeeld voor minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel of mensen die medische zorgen nodig hebben.” Dat stellen de humanitaire organisaties Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen roepen op om de basisrechten van migranten en asielzoekers te respecteren. Ze reageren daarmee op de grenscontroles die sinds maandagavond aan de Frans-Belgische grens worden gehouden, een maatregel die dinsdagmiddag door minister van Binnelandse Zaken Jambon (N-VA) en de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl De Caluwé (CD&V) werd verdedigd in het kader van de ordehandhaving die nodig is in het licht van de nakende ontruiming van het tentenkamp van Calais in Noord-Frankrijk.

Amnesty en Vluchtelingenwerk wijzen op de nood aan degelijke informatie voor de migranten en asielzoekers. “Het is absurd dat migranten moeten afgaan op geruchten en verhalen van smokkelaars. Velen kennen de asielprocedures niet of weten niet dat ze via gezinshereniging naar Groot-Brittannië zouden kunnen gaan. Correcte en duidelijke informatie over de mogelijke procedures zou hen toelaten om een geïnformeerde keuze te maken”, zegt Eva Berghmans van Amnesty International.

De organisaties vinden de inspanningen van Dokters van de Wereld, het CAW en de vele vrijwilligers hierbij van grote waarde. “Maar de Belgische regering moet personeel inzetten om migranten te informeren over hun rechten en hen juridische bijstand te geven”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de beide organisaties.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier