Ambulancedienst Harelbeke verontschuldigt zich tegenover inwoners

Redactie KW

In de laatste pre-zonale raad (de 14 burgemeesters van de zone) afgelopen vrijdag werd om financiële redenen beslist om de ambulancediensten van de brandweer tussen 22 en 6 uur van thuis uit te bemannen.

Dat gebeurde zonder enig overleg met de deskundigen van de dienst 100. Er werd een uitzondering gemaakt voor de ambulancediensten van Kortrijk en het ziekenhuis van Waregem. Deze beslissing heeft dan ook een grote impact voor de Harelbeekse dienstverlening aan de bevolking van Groot-Harelbeke, Kuurne, Ooigem, Beveren-Leie en Desselgem.

Al jaren verzekert de Harelbeekse ambulancedienst 24 uur op 24 een permanentie in de brandweerkazerne. “Hierdoor halen we momenteel een uitruktijd van gemiddeld één minuut en komen we gemiddeld vijf minuten na de alarmering ter plaatse. Deze uitruktijden zullen dan ook in de toekomst explosief gaan stijgen wanneer de ambulanciers van thuis uit met hun eigen wagen eerst naar de kazerne moeten komen. De basisdoelstelling van de hulpverleningszone is de snelste adequate hulp bieden voor elke persoon in nood. Door deze nieuwe regeling wordt het ons onmogelijk gemaakt dat doel te bereiken”, klinkt het in een persmededeling.

Inwoners uit Kortrijk en Waregem ‘kostbaarder’

“Blijkbaar zijn mensen die zich in de regio’s Kortrijk en Waregem bevinden, kostbaarder dan de mensen die in de omgeving van Groot-Harelbeke vertoeven. Zij zullen namelijk dringende hulp krijgen binnen een aanvaardbaar tijdsbestek terwijl dit aan het ander deel van de zone ontzegd wordt. Wij, als hulpverleners van Harelbeke, willen ons dan ook tegenover de bevolking uitdrukkelijk verontschuldigen voor de gevolgen van deze onlogische beslissing. Deze maatregel werd door de 14 burgemeesters enkel genomen omwille van financiële redenen. Voor ons als hulpverlener is deze beslissing onaanvaardbaar. Wij zijn vragende partij om te zoeken naar oplossingen om deze toestand in tijd te beperken”, aldus nog het Harelbeekse ambulancepersoneel in een persmededeling.

(Foto LO)