Amateurtuinier uit Koksijde stelt bizarre aardappel tentoon

(Foto EDK)
Redactie KW

De grillig gevormde aardappel van 1.100 gram was de enige knol aan de gerooide struik

Frans Derycke (82) en zijn echtgenote Andréa Dewaele (77) zijn bekende Koksijdenaars uit het centrum van de gemeente. Ze houden zich vooral nog bezig met sociaal werk en zijn dan ook vast lid van de OKRA VL@Skaarters. Maar naast die bezigheid is Frans ook nog een verwoed en fervent tuinier en vorige week had hij wel een heel speciale oogst.

“Ik tuinier al 55 jaar, waarvan 53 jaar in Koksijde”, vertelt Frans. “15 jaar in zandgrond en 38 jaar in poldergrond. Ik teel nogal wat groenten: aardappelen, ajuin, sjalot, look, prei, wortelen, witloof, salade, erwten, bonen, spinazie, pastinaak, rode biet, courgette, pompoen, bloemkool, rode kool, broccoli, savooikool, spruitkool en in plastiek tunnel ook nog tomaten, paprika, aubergine, Spaanse peper, peterselie, meloen en komkommer. De meest courante kruiden hebben ook een vast plaatsje in de tuin.

Dat werk leverde nu de opvallende aardappel op. “Deze unieke aardappel is van het ras ‘Eden’ werd gepoot begin april”, aldus Frans. “Het was geen nieuw plantgoed, maar kleine aardappelen van de oogst uit 2016. De grillig gevormde aardappel van 1,100 gram was de enige knol aan de gerooide struik. Het is een bewaaraardappel en kan nog maanden koel, maar vorstvrij bewaard worden.”

De oorzaak van deze misvorming is waarschijnlijk te wijten aan de aanhoudende droogte in het voorjaar en daarna voldoende regen.”

Frans heeft ijn speciale patat al meegenomen naar de OKRA-kaarters en stelde hem ook tentoon tijdens de prijsuitreiking van de volkstuinwedstrijd.

(EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier