Alveringem toch niet afwezig op sociale media

Schepen van Communicatie Dirk Vermeulen. © AB
Redactie KW

De gemeente Alveringem is de grote afwezige op sociale media, dat was een van de conclusies van communicatiebureau RCA na hun onderzoek naar digitale communicatie van lokale besturen.

De Alveringemse schepen van Communicatie en Jeugd corrigeert. “Alveringem is geen voorloper dat hoeft ook niet maar is ook niet volledig afwezig.”Even beginnen met wat de gemeente Alveringem niet heeft. Ze heeft geen Twitteraccount en de gemeente zelf heeft ook geen Facebook. Alveringem heeft wel een eigen website en zowel de dienst Jeugd en Sport, Cultuur en Toerisme als de openbare bibliotheek hebben een eigen Facebookpagina. En meer specifiek heeft de jeugdraad dan nog eens een eigen Facebookgroep waar problemen en suggesties onderling gecommuniceerd en besproken worden. “Op de meest recente jeugdraad heb ik onze medewerker Fran nog horen zeggen dat op haar dienst zowat alles via Facebook wordt gecommuniceerd”, stelt schepen Dirk Vermeulen (CD&V). “Er wordt daar nog maar zeer weinig papier verstuurd. Of de gemeentelijke website veel wordt geraadpleegd ? Daar hebben we geen zicht op.”

Of het E-loket veel gebruikt wordt en of de Alveringemse burger documenten online kan invullen vragen we aan waarnemend secretaris Tine Vandenbroucke. “De meeste documenten online moeten nog uitgeprint worden”, zegt Tine. “Een vraag of een klacht kan digitaal doorgegeven worden, net zoals zaken als het ophalen van snoeihout, groot huisvuil, de aanvraag van een grafconcessie of de reservatie van sportzaal Rethorica. Ik vermoed dat veel Alveringemse burgers nog geen gebruik maken van het E-loket. Ik merk dat aan de ondernemers die bij mij komen en die vaak niet weten dat alle nodige documenten online beschikbaar zijn. Dat is geen probleem. Wie de documenten print, invult en binnenbrengt spaart toch een rit naar het gemeentehuis uit. Nog even erbij zeggen dat de gemeentelijke website wel degelijk aangepast is aan smartphones en tablets.”

Andere prioriteiten

Schepen Vermeulen besluit : “Alveringem is geen voorloper op vlak van digitale communicatie, maar dus ook niet helemaal achterlijk en afwezig. Wij hoeven op dat vlak ook geen voorloper te zijn, meen ik. Omdat we als kleine gemeente andere prioriteiten hebben. Bovendien is zeker niet alle info op Facebook nuttig. Dat mag ook even gezegd worden, denk ik dan.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier