Alles wat je moet weten over de Kattenstoet in Ieper

Foto EF
Redactie KW

Zondag trekt de 45ste Kattenstoet door de Ieperse binnenstad. Zaterdagavond wacht er op de Grote Markt al een vuurspektakel.

Er zijn zaterdag en zondag heel wat randactiviteiten. Zoals met elke Kattenstoet organiseert speelpleinwerking Sporrewoan op zaterdag een kattenjacht. Dat vertelt Sporrewoan-verantwoordelijke Wesley Butstraen: “Aan het Vleeshuis op de Neermarkt kan iedereen gratis deelnemen aan een kattenjacht. Er is zelfs een app om de zoektocht af te leggen met de smartphone. Het hele parcours, goed voor zo’n 3 kilometer, is toegankelijk met kinderwagens en duurt al gauw anderhalf uur. Er is per categorie een hoofdprijs van 100 euro, tweede prijs van 50 euro en brons is nog goed voor 20 euro, telkens in waardebonnen van de stad Ieper.”

Zaterdagavond zullen er na de Last Post om 20.15 uur heel wat trippelende katjes te bespeuren zijn. “Het is een dansfeest op tien locaties”, aldus Michelle Martens, productieverantwoordelijke van de Kattenstoet. “De katjes komen naar de Kloosterpoort, het Lapidarium, Astridpark, Iers Kruis, Vandenpeereboomplein, de binnenkoer van de Lakenhallen, parking De Kolve, het Gezelleplein, Merghelynckmuseum en Belle Godshuis.”

Vuurmeesters

Het wordt een bont allegaartje van dansstijlen en de organisatoren hopen dan ook dat het publiek duchtig mee zal dansen. Michelle Martens: “Dat kan in de sfeer van Moulin Rouge, maar ook een echte haka is mogelijk. Of wat dacht je van paaldansen? Als afsluiter van het zaterdagavondprogramma is er dan vanaf 22 uur nog een vuurspektakel op de Grote Markt. Na wat animatie kunnen we daar de kunsten bewonderen van de Vuurmeesters uit Gent, die ook al mooie vertoningen hebben gebracht op De Gevleugelde Stad.”

“Alle activiteiten dit weekend zijn gratis, net zoals de Kattenstoet zelf”

Alle activiteiten zijn gratis, net zoals de Kattenstoet zelf op zondag 13 mei. “Het is enkel voor een tribuneplaats dat je moet betalen. Die verkochten zeer vlot. Er zijn enkel nog een aantal plaatsen beschikbaar voor tribune F (Stationsstraat-Le Touquetpark) voor 16 euro. Op zondagvoormiddag kun je van 11.30 tot 13 uur in de binnenstad nog genieten van ‘kattenklanken’. De Harmonie van het Franse Saint-Omer musiceert er samen met de Vijverzonen van Dikkebus.”

Alles wat je moet weten over de Kattenstoet in Ieper

Zwangerschap

Een uurtje later start om 14.15 uur de publiciteitskaravaan langs het parcours van de Kattenstoet. Om 15 uur gaat de stoet van start met meer dan 2.000 figuranten en medewerkers. “Wanneer de Narretjes van de Koninklijke Ieperse Turnkring en de Harmonie Willen Is Kunnen uit Oostende gepasseerd zijn, zit de 45ste Kattenstoet erop. Of toch niet, want er is om 18.15 uur nog de stadsnar die fluwelen katjes gooit van de Belforttoren. Om 18.45 uur is er de kittendrink van Minneke Poes en Cieper, want de ontknoping van haar zwangerschap nadert. Voorlopig verloopt alles naar wens met ons geliefde kattenkoppel. Weldra kunnen we dan ook bekend maken hoeveel kittens er zijn en welke namen er uitverkoren zijn. Het zou mooi zijn als iedereen het nieuwe kattenlied zou meezingen tijdens de randanimatie of de Kattenstoet zelf. Er is nog eventjes tijd om te oefenen, maar ook enthousiast kattengejank nemen we er dan voor een keer graag bij.”

Parkeren

Parkeren voor alle randactiviteiten en de Kattenstoet zelf doe je best langs een van de voorziene parkeerterreinen. “Wagens kun je kwijt op speciaal voorziene parkings”, zegt Stijn Fertin, verantwoordelijke van de technische dienst. “Er zijn ook de randparkings aan de Tulpenlaan en er is een tijdelijke parking in de buurt van Colruyt, Delva Shopping en Delhaize die bereikbaar blijven tot 21 uur. De parking van Picanol aan de Steverlyncklaan beschikt over 500 plaatsen en zo ben je direct bij het traject. Voor alle duidelijkheid: de parkings aan het Colaertplein, Esplanade, Vandenpeereboomplein, sportcentrum en KVK Westhoek zijn voorbehouden en dus niet bereikbaar.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier