Alle West-Vlaamse dossiers van mensenhandel en mensensmokkel komen naar Brugge

Rechter Bert Salembier zal straks minder moeten rondreizen voor zaken rond mensensmokkel en huisjesmelkerij. © Michel Vanneuville
Redactie KW

Vanaf 1 september moet strafrechter Bert Salembier niet langer de provincie afschuimen om mensensmokkelaars, huisjesmelkers of loverboys te berechten. Dankzij het zaakverdelingsreglement komen al die zaken straks naar de Brugse rechtbank.

Wie in West-Vlaanderen geklist wordt voor mensensmokkel, huisjesmelkerij, exploitatie van prostituees of uitbuiting van truckchauffeurs, komt vroeg of laat oog in oog te staan met strafrechter Bert Salembier. Bij zijn benoeming in 2009 kreeg de Oostkampenaar, die je wellicht al in actie zag in het Vier-programma De Rechtbank, groenlicht voor de uitbouw van één gespecialiseerde kamer waar alles wat met mensenhandel en -smokkel te maken had, behandeld wordt.

Rondreizende rechter

Zo bouwde hij een enorme expertise uit rond deze materie. Sinds de samenvoeging van de vier West-Vlaamse rechtbanken van eerste aanleg behandelt Bert Salembier in onze provincie als enige strafrechter alle zaken die met mensensmokkel of mensenhandel te maken hebben. “Momenteel komen al deze zaken nog voor in de zittingszalen van de afdelingen Ieper, Veurne, Kortrijk en Brugge”, verduidelijkt Bert Salembier.

“Bijgevolg verplaats ik mij ik sinds eind 2013 als een rondreizende rechter tussen deze vier steden. Als het mooi weer is en ik geen zware dossiers moet meezeulen, doe ik dit bij voorkeur met mijn motorfiets. Een straf is dat allerminst, want motorrijden is een van mijn grote passies.”

Exclusieve bevoegdheden

Maar vanaf 1 september behoren die vele verplaatsingen voor Bert Salembier tot het verleden. Dan treedt het zaakverdelingsreglement in voege, dat specialisaties toekent aan de vier West-Vlaamse afdelingen. Afdeling Brugge wordt dan exclusief bevoegd voor mensenhandel, mensensmokkel en sociaal strafrecht. “Onze minister van Justitie was consequent in zijn idee van specialisatie en mobiliteit en zag in dat niet elke afdeling noodzakelijkerwijs in alle zaken een specialist in huis moest hebben“, gaat Bert Salembier verder.

Dit zal resulteren in een vlottere én efficiëntere rechtsbedeling

“Bijgevolg zullen de dossiers in zaken van mensenhandel, mensensmokkel en sociaal strafrecht naar Brugge komen. Maar dat is een volstrekt logisch gevolg van iets wat in de loop der jaren al organisch gegroeid is in Brugge. Sinds de start van de gespecialiseerde kamer wordt er op het niveau van het onderzoek steeds nauwer overlegd tussen de arbeidsauditeur en de procureur. Door dit systematisch overleg is er een zeer goede kruisbestuiving ontstaan tussen hun beider expertise enerzijds en de politie- en inspectiediensten anderzijds. Dat Brugge nu alle rechtszaken krijgt toebedeeld die uit hun onderzoeken voortvloeien, is de kers op de taart. Het zal ook resulteren in een vlottere én efficiëntere rechtsbedeling.”

Dat laatste bevestigt ook procureur Frank Demeester, specialist op vlak van mensensmokkel. “Door één kamer met een vaste rechtspraak te ontwikkelen, weten mensensmokkelaars of malafide pooiers op den duur aan welke straffen zij zich mogen verwachten in West-Vlaanderen“, zegt hij.

Raamprostitutie met illegalen in Oostende

“Door consequent streng op te treden, zijn bepaalde inbreuken hier sterk verminderd of zelfs verdwenen. Transmigranten die een celstraf kregen voor het binnendringen van de Zeebrugse haven laten zich daar niet of nauwelijks meer zien. Ook de exploitatie van raamprostitutie met illegalen in het Oostendse Hazegras is zo goed als verdwenen. De boodschap komt dus wel aan.”

Ook arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere ziet niets dan voordelen. “Mensenhandel en mensensmokkel gaan vaak hand in hand met inbreuken op het sociaal strafrecht, zoals zwartwerk of sociale dumping. Door alles in Brugge te centraliseren, is er een veel vlottere communicatie en wordt dubbel werk vermeden.”

(AFr)

De vier afdelingen in West-Vlaanderen

– Afdeling Brugge wordt vanaf 1 september ook exclusief bevoegd voor wapenhandel, mensenhandel, schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen, gedwongen huwelijken en gedwongen wettelijke samenwoningen, socio-economische zaken, fiscale zaken, terrorisme en militaire misdrijven en bepaalde burgerlijke zaken.

– Afdeling Ieper wordt exclusief bevoegd voor doping, hormonen, landbouw, voedselveiligheid en dierenwelzijn

– Afdeling Veurne wordt exclusief bevoegd voor cybercriminaliteit, intellectuele eigendom en telecommunicatie

– Afdeling Kortrijk wordt exclusief bevoegd voor milieu en stedenbouw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier