Alerte chauffeurs halen paard van de autosnelweg

14/07/17 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:42

Een paard ging gistermorgen op wandel op de E40 in Beernem. Het dier kon gestopt worden door enkele truckers die hem klem reden, een ervaren jongedame en een toevallige brandweerman. "We zijn blij dat het dier ongedeerd bleef", klinkt het.

Alerte chauffeurs halen paard van de autosnelweg

Melissa Walraet: "Het deed echt raar. Met een paard aan de hand over de autosnelweg stappen." © TLG

Wie gistermorgen de verkeersinformatie op de radio hoorde, keek even vreemd op. Op de E40 richting binnenland was namelijk een loslopend paard gespot. Het dier was uit een weide vlakbij de op- en afrit van Beernem ontsnapt en zette het op een lopen. Hij draafde de afrit op en liep zo - tegen de richting in - op de snelweg richting Oostkamp. Alle wagens gingen logischerwijs in de remmen. "De richtingaanwijzers van de wagens voor mij gingen aan", zegt Melissa Walraet (28) uit Oostkamp, zelf een paardenliefhebster. "Toen ik online wou kijken wat er precies gaande was, zag ik dat paard afkomen."

Broeksriem gebruikt

Het dier liep over de pechstrook. Melissa parkeerde zich op diezelfde pechstrook en zette de achtervolging in. Net zoals Dirk Casteleyn (54), de chauffeur van minister Hilde Crevits en vrijwillig brandweerman, die toevallig in de file was. Enkele vrachtwagenchauffeurs hadden het dier zien aankomen en plaatsten hun vrachtwagens schuin. Op die manier blokkeerden ze zowel de snelweg als de pechstrook en beletten ze de ruin de verdere doorgang. Het paard maakte rechtsomkeer en laveerde zo tussen de wagens op de eerste en tweede rijstrook. "Hij was aan het draven en stelde zich wel wat, maar hij had duidelijk weinig schrik", zegt Melissa. Zij slaagde er uiteindelijk - samen met de brandweerman - in om het paard staande te houden. "Eerst met mijn hand over zijn hoofd", zegt ze. "Maar daarna nam ik mijn broeksriem en legde ik die over zijn nek. Op die manier had ik hem toch nog een beetje onder controle. Ik legde mijn ene hand op zijn neusbeen, want dat is gevoelig bij een paard, om hem zo stilletjesaan van de snelweg te krijgen."

Delen

Ik heb uiteindelijk gewoon gedaan wat elke paardenliefhebber zou doen

Het dier was ondertussen wel al zo'n 200 meter van de afrit Beernem verwijderd. Maar Melissa stapte met het dier aan haar hand tussen de auto's door. "Het deed echt raar. Met een paard aan de hand over de autosnelweg stappen", zegt ze. "Maar toen we bij de afrit kwamen, stond de politie ons al op te wachten. Een vrachtwagenchauffeur gaf ons een spantouw en daar kon ik een noodhalster van maken." Het paard kon op die manier terug naar de eigenaar gebracht worden. Het dier liep - afgezien van een lichte schaafwonde - geen verdere averij op. En Melissa kreeg al een telefoontje van de eigenaar in kwestie. "Hij was me heel dankbaar", zegt ze. "Maar ik heb uiteindelijk gewoon gedaan wat elke paardenliefhebber zou doen. Ik ben vooral tevreden dat het dier - toch echt een raspaard - ongedeerd is gebleven."

Reflex

Opvallend: Dirk Casteleyn maakte zich in januari ook al populair na een ongeval op de E17. Hij was toen met de minister op baan toen een zwaar ongeval gebeurde. Hij leidde alles nadien in goede banen en de minister ontfermde zich over een negen dagen oude baby. "In zo'n geval is dat gewoon een reflex", zegt hij. "En ik denk dat Melissa en ikzelf de juiste reflex gehad hebben."

(TLG)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!