Alcoholcontroles op zee allemaal negatief

Redactie KW

De Scheepvaartpolitie voerde in juli een vijftigtal alcoholcontroles uit bij kiters en op vaartuigen in zee en op de binnenwateren. Die bleken allemaal negatief te zijn. De controles zullen in de toekomst ook gebeuren tijdens evenementen aan zee.

Uit cijfers van de Scheepvaartpolitie (SPN) voor de maand juli blijkt dat de controles op alcohol bij kiters, surfers en op vaartuigen – mogelijk gemaakt dankzij een in het voorjaar uitgevaardigde wetgeving – zonder uitzondering negatief uitgevallen zijn.

De waterrecreanten houden het dus nuchter, wat niet betekent dat de Scheepvaartpolitie ook in de toekomst regelmatig op alcohol zal controleren. “Het is echter absoluut niet de bedoeling om de mensen te terroriseren”, zegt SPN-commissaris Patrick Helsmoortel. “Op zee en op de binnenwateren gelden voor wat het gebruik van alcohol betreft wel voortaan dezelfde regels als op de openbare weg en daar wordt op gecontroleerd. Dit heeft natuurlijk alles te maken met veiligheid. Daarom zal dit in de toekomst verder gebeuren. We voorzien eveneens een aantal acties tijdens feestevenementen aan zee zoals bijvoorbeeld tijdens Oostende voor Anker. Dit is trouwens louter preventief bedoeld. We zullen schippers van vaartuigen aan de kaai controleren en indien nodig hen meedelen dat ze niet mogen uitvaren. Doen ze dat echter wel, dan hebben ze prijs”, aldus nog de commissaris.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier