Albert rondt de kaap van de 100

Albert Van Assche vierde samen met zijn echtgenote Suzanne Kerkhove zijn honderdste verjaardag op 8 maart. © JE
Redactie KW

Gisteren, donderdag, is Albert Van Assche 100 jaar geworden, een mijlpaal voor de familie. Niet drinken of roken, dat is zijn geheim. “En ook dat onze ouders nog altijd thuis wonen en dat onze moeder hem zo steunt”, vullen zijn kinderen aan.

Albert Van Assche (100) en Suzanne Kerkhove (95) worden nog samen in hun huis in de Jutestraat. In september zullen ze 73 jaar getrouwd zijn. Ze krijgen hulp bij de dagelijkse zorgen en kunnen ook rekenen op hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Bij Albert en Suzanne komt regelmatig volk over de vloer, elke dag is er wel bezoek. “Onze vader heeft wat moeite om te spreken. Maar als de jongsten langskomen, merk je dat hij opleeft”, klinkt het.

Albert werd geboren in 1918. Hij is de oudste van vier zonen en vier dochters. Hij kan terugblikken op een goed gevuld leven. “Eigenlijk heeft onze vader altijd kunnen doen wat hij graag deed”, vat zoon Paul het samen. “Hij heeft zijn kwaliteiten kunnen gebruiken en hij is geraakt waar hij wou omdat hij het in zich had. Hij mocht studeren tot zijn 17de omdat hij een goeie student was. En later is hij zichzelf altijd blijven ontplooien.”

De Gaver

De carrière van Albert was heel gevarieerd. Hij startte bij een schrijnwerker in Olsene. In 1947 werd hij zelfstandige en stampte hij met zijn broer Schrijnwerkerij De Gaver uit de grond. Dat bedrijf bestaat nu nog, vroeger met zoon Jozef en nu met kleinzoon Geoffrey aan het roer.

Toen hij veertig jaar werd, koos Albert voor een nieuwe wending. Hij begon als leraar hout in Ieper en gaf ook avondles in Tielt. Om te mogen lesgeven, trok hij eerst twee jaar lang naar Gent om er elke zaterdag cursus te volgen. Daarnaast engageerde hij zich bij Hout & Bouw, een vereniging voor vakmannen. Albert was ook vrijwillig brandweerman bij het korps van Waregem. Dat heeft hij 24 jaar lang gedaan. Na zijn pensioen werd hij penningmeester bij Okra Centrum Waregem. Samen met zijn vrouw trok hij regelmatig naar hun huisje in Heist en hij ging maar liefst twaalf keer naar Lourdes.

“Mijn geheim? Nooit gerookt en amper gedronken”

Daarnaast maakte Albert ook een dik boek vol anekdotes over zijn eigen leven en info over Kruishoutem, de gemeente waar hij opgroeide. Dat naslagwerk heeft voor de familie een grote waarde.

Een strenge vader vonden Alberts kinderen hem niet. “Eigenlijk hebben we nooit echt straf gehad. Alleen onze schoolresultaten hield hij wel nauwgezet in het oog, die moesten echt goed zijn. En kregen we op school straf, dan mochten we die thuis nog eens schrijven”, herinnert dochter Rosa zich.

Bezoekjes

Mijn geheim? “Ik heb nooit gerookt en amper gedronken“, vertelt Albert. “Ik ken Albert nu ruim 75 jaar en heb hem in al die tijd amper één keer zat gezien”, lacht Suzanne. “Hij dronk enkel tafelbier of een pintje als hij écht grote dorst had.”

Dat Albert thuis kan blijven wonen, heeft er volgens zijn kinderen ook mee te maken dat hij de kaap van de 100 jaar gerond heeft. “De steun van onze moeder is daarbij niet te onderschatten”, benadrukken ze. “Net als de bezoekjes van de hele familie.”

Viergeslacht?

Die familie is intussen al goed aangegroeid. Albert en Suzanne zijn de ouders van Rosa, Jozef, Daniël en Paul. Hun kleinkinderen zijn Carine, Claudine, Rik, Geoffrey, Jason, Koen, Tom, Sofie, Elise en Amélie. Ze hebben ook veertien kleinkinderen: Jolien, Marie, Emelie, Thomas, Fien, Mégan, Margaux, Manou, Shannon, Amy, Jena, Mattis, Yentel (+) en Marit. In mei komt er een vijftiende achterkleinkindje aan. “Als het een jongetje is, dan vormt het een tweede mannelijk viergeslacht. Eentje waarbij er exact 100 jaar zit tussen de oudste en de jongste telg.” (JE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier