Al 80 migranten staande gehouden in De Panne

© Benny Proot
Redactie KW

Dat is het resultaat van de opgedreven grenscontroles naar aanleiding van de mogelijke ontruiming van het kamp in Calais. Dat zegt Peter Dewaele van de federale politie.

Amper een dag na het begin van de systematische grenscontroles in De Panne zijn al tachtig personen onderschept, vooral Afghanen. Ze kwamen vooral te voet of met de bus uit Duinkerke. Aan de grens werd hen gevraagd of ze asiel wilden. Wie dat wou, of wil, wordt naar Brussel gebracht om de asielaanvraag in te dienen, maar tot op heden is daar niemand op ingegaan. De vluchtelingen of migranten pogen allemaal vanuit Zeebrugge Groot-Brittannië te bereiken. “Opvallend, voor het eerst zien we dat ze bagage meehebben”, zegt Dewaele. “Normaal is er een lus. Ze proberen in Zeebrugge hun geluk te beproeven. Lukt dat niet, keren ze normaal terug naar Calais en Duinkerke. Nu zijn ze bepakt, dus hebben ze niet de intentie om terug te keren. Laat het duidelijk zijn: wie hier asiel aanvraagt is welkom en zal begeleid worden.”

Er zijn ook 25 personen in het binnenland onderschept, voornamelijk Syriërs, Iraniërs en Afghanen. Zij werden naar een afhandelpunt gebracht voor registratie en screening. Indien nodig krijgen ze daar ook de nodige hulp.

Bij de actie krijgt de lokale politie steun van de federale politie. In totaal gaat het om 298 mankrachten. Daarbovenop controleert de cavalerie de duinen en is er steun vanuit de lucht. “We willen een signaal geven dat de doorgang hier moeilijk is. We moeten koste wat het kost vermijden dat hier een nieuw tentenkamp ontstaat. Er zijn nu vier controlepunten die we permanent evalueren”, zegt Dewaele.

Volgens burgemeester Ann Vanheste blijft de overlast beperkt. “We merken er in De Panne weinig van. Ze nemen de tram en ze zijn weg. Toch is de bevolking tevreden met de controles. We vrezen geen tentenkamp in De Panne.”

(BELGA-Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier